Conform tradiției, în cea de a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Ștefan. Prin urmare, toți cei care poartă numele ucenicului lui Iisus, astăzi sunt felicitați și primesc urări.
Cu toate acestea, nu toată lumea cunoaște obiceiurile strămoșești pentru această zi. De pildă, o vorbă veche ne spune faptul că rugăciunile aduse astăzi fac minuni.
Tradiția populară ne avertizează însă că în această zi ar trebui să evităm plimbările în zonele montane sau în locuri izolate în care viața ne-ar putea fi pusă în pericol. Această tradiție este respectată încă în anumite zone ale Munteniei.
Tradiții culinare
Pâinicile lui Ștefan sunt un preparat asemănător cozonacului, sub formă rotundă, unse cu miere. Tradiția spune că aceste pâinici au rolul de a aminti creștinilor de pieterele cu care Sfântul Ștefan a fost ucis și se împart în curtea bisericii, după Sfânta Liturghie, copiilor săraci.
Un alt preparat cu însemnătate sunt mucenicii cu miere și nucă, preparat care amintește de moartea mucenicească a Sfântului Ștefan.
Obiceiuri străvechi
Pentru a-l cinsti pe Sfântul Mucenic Ștefan, oamenii sunt sfătuiți să se încununeze prin fapte bune, dar mai ales să se împace unii cu ceilalți. În cazul în care în familie există persoane bolnave, tradiția spune că în data de 27 decembrie este bine să le dăruim acestora icoana Sfântului Ștefan sau o candelă nouă, aprinsă.
Semnificația numelui
Din cauza faptului că la acea vreme oamenii care erau uciși cu pietre nu puteau fi înmormântați alături de familie, se spune că trupul Sfântului Ștefan a fost pus într-un mormânt străin, creștin. În anul 415, preotul Luchian din Kefar-Gamala a avut o viziune în urma căreia a descoperit moaștele sfântului. La momentul descoperirii, pe mormânt s-a scris ,,chiliel”, termen care în limba greacă înseamnă cunună, deoarece Sfântul Ștefan este primul creștin care a luat cununa muceniniciei.
Originea numelui este grecească, Stephanos, și înseamnă cunună/ghirlandă/coroană. În România, numele de botez derivate din cel al Sfântului sunt Ștefan, Ștefania, Ștefana.
Moartea Sfântului Ștefan, unul dintre mucenicii lui Iisus Hristos care îl urmau pretutindeni și care au asistat la faptele sale
Potrivit creștinortodox.ro, prin mărturisirea că ,,El este Fiul lui Dumnezeu, care S-a născut, a murit, a Înviat şi S-a Înălţat la ceruri pentru mântuirea noastră” Sfântul Ștefan se arăta a fi un adevărat apărător al credinței adevărate cu privire la Hristos. Atunci când Caiafa l-a întrebat dacă cele ce se spun despre El sunt adevărate, Sfântul Ștefan a arătat printr-o lungă cuvântare că Iisus Hristos este cu adevărat Mesia, cel prezis de profeți și a acuzat iudeii de uciderea Lui. Furioși, evreii l-au acuzat că a adus blasfemie lui Moise și lui Dumnezeu și au cerut uciderea lui cu pietre, în valea lui Iosafat. Astfel, în anul 33, acesta a fost condamnat la moarte de către autoritățile iudaice. Moartea ucenicului a deschis șirul unui covărșotor număr de martiri creștini, pedepsiți pentru credința lor în Iisus Hristos.