Legume romanesti cu seminte de import. Ridichile de Apahida, soiul care in urma cu zeci de ani a facut celebra localitatea din Cluj, sunt tot mai greu de gasit. Iar daca le mai zarim pe tarabe, avem toate sansele sa fi fost semanate cu seminte din Ungaria. Putini sunt cei care mai au de la batrani semintele originale dar si mai putini sunt cei care le mai pun in pamant. Radu Telecan, un fermieri din Apahida, care inca mai are semintele celebrei ridiche, a renuntat sa o mai cultive, fortat de cererea din supermarketuri.

RADU TELECAN

Pe marginea drumului dintre Cluj-Napoca si Dej e plin de comercianti care se lauda ca vand ridichi de Apahida, dar cei care le cultiva spun ca nici vorba sa fie celebrul soi. Majoritatea sunt cumparate din piata de gros de la Dezmir si nu au nimic in comun cu localitatea de langa Cluj.

***
Un centru destinat victimelor violenței domestice a devenit funcțional la Cluj începând de ieri.
Centrul a fost înființat și operaționalizat în cadrul proiectului european ”VENUS – împreună pentru o viață în siguranță!” destinat combaterii acestei forme de violență prin crearea unei rețele naționale inovative integrate de locuințe protejate. Centrul este coordonat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj,  În cadrul acestei locuințe protejate, a cărei locație este secretă, Consiliul Județean și D.G.A.S.P.C. Cluj au înființat un serviciu social complex, dotat cu un cabinet de consiliere vocațională și grup de suport pentru victime.
Spațiul este destinat unui număr de șase victime ale violenței domestice, perioada de găzduire fiind de până la un an.
***
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că va fi interzis prin lege ca profesorii să dea meditații elevilor de la clasa la care predau. Ministrul a vorbit și de înființarea unei comisii, care îi va verifica pe dascăli. Acesta a declarat ca E o chestiune de bun simţ ca un profesor să nu facă meditaţii cu propriii elevi si a recunoscut ca   meditaţiile sunt un lucru obişnuit în orice stat al acestei lumi.  Va fi infiintata o comisie naţională care va avea ca obiectiv verificarea respectării normelor de etică şi deontologie profesională din partea cadrelor didactice. Din această comisie vor putea să facă parte profesori de o probitate morală şi profesională fără cusur sau profesori care să aibă şi experienţă şcolară.
***
Din luna iunie a acestui an, angajații din agricultură și industria alimentară nu vor mai plăti impozit pe venit, contribuția la sănătate  și, opțional, nici la Pilonul II de pensii, conform unei legi publicate în Monitorul oficial.
Pe modelul construcțiilor, salariul minim în aceste domenii va fi de 3.000 de lei, iar până la 30.000 de lei nu se vor plăti impozitul și sănătate. Diferența este opționalitatea cu privire la contribuția de la Pilonul II.
Astfel, dacă luăm în calcul salariul minim de 3.000 lei brut, ar înseamna că un angajat va lua 2.362 lei în mână.
Cineva care este șef la o fabrică din sectorul alimentar, de exemplu, și are un salariu brut de maxim 30.000 lei, de exemplu, va primi 23.625 lei (net). La același brut de 30.000 lei, un alt salariat dintr-un domeniu care nu lucrează într-o zonă care beneficiază de excepții va primi un net de 17.550 lei. Conform datelor INS, în agricultură și industria alimentară lucrează aproximativ 300.000 de oameni.
***
Clujul a depus proiectul metroului la Agenția de Mediu. Se pot depune obiecții până pe 26 iunie, iar mai apoi va urma o dezbatere.
Proiectul metroului a mai fost supus dezbaterii publice, însă acum intră în faza obținerii avizului de mediu și este necesară din nou consultarea opiniei publice. Agenția de Protecție a Mediului Cluj așteaptă sugestii din partea cetățenilor până la data de 26 iunie

Tipul deciziei posibile luate de APM Cluj poate fi emiterea acordului de mediu sau respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu. Va reamintesc, metroul din Cluj-Napoca ar urma sa aiba 19 statii, intre Floresti si Someseni, iar prima etapa a proiectului finantata prin PNRR, care va cuprinde 9 statii, ar trebui sa fie gata in 2026.

**
Ai trotineta electrica? Ai grija cum circuli, pentru ca politistii clujeni au inceput controalele in trafic ce ii vizeaza si pe posesorii acestor mijloace de transport. Aseara, timp de doua ore, polițiștii Biroului Rutier împreună cu cei din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Secțiilor Rurale Apahida, Baciu și Florești, au desfășurat o acțiune pentru creșterea gradului de disciplină rutieră  a celor care se deplasează cu biciclete sau trotinete. In doar doua ore au fost aplicate 79 de sancțiuni contravenționale. Va reamintesc, cei care conduc trotinete si biciclete, pot sa foloseasca doar pistele speciale pt biciclist, iar in lipsa acestora pot circula doar pe partea carosabila,in niciun caz pe trotuar.
***
Liceul Teoretic ”Alexandru Papiu Ilarian” Dej sărbătorește 30 de ani de ani de existență, ocazie cu care timo de 2 zile vor avea loc mai multe activități. Deschiderea festiva a are loc astazi, la statuia patronului spiritual al liceului, cu o depunere de coroane si un te deum. Mai apoi vor avea loc mai multe momente artistice iar ziua se va incheia cu Balul Majoratului. Vineri va avea loc ziua portilor deschise, iar in sala de sport, diferite competitii. Tot vineri, de la ora 15, va avea loc Festivitatea de premiere pentru Concursul de matematică „Leon Birnbaum”.

***
Încă 2 proiecte finanțate din fonduri europene la Gherla. Ieri, autoritatile locale au depus cererile de finantare pentru realizarea unor piste de biciclete si alte vehicule usoare pe digul Somesului, proiect in valoarea de 1,2 milioane de euro. In cadrul proiectului, va fi amenajat și iluminat digul din municipiul Gherla începând cu zona din dreptul Str. Dejului si până la podul de pe Str. Clujului. De asemenea, se va continua cu pista de biciclete pe Str. Clujului până la Unicarm și se va moderniza trama stradală pe toată lungimea străzii Clujului. Al doilea proiect are o valoare de 500 ooo euro si se refera la sisteme de digitalizare urbana. Mai exact, vor fi montate in oras 48 de camere de supraveghere, numarul acestora ajungand in total la 98. Vor fi montate si 4 statii de autobuz inteligente, va fi cumparata o drona pentru situatii de urgenta, mobilier urban inteligent  dar si diferite panouri diigtale de informare.

 

Astazi vremea va redeveni calda, cu temperaturi normale penru aceasta perioada. Cerul va fi senin intreaga zi, iar maxima va ajunge la 20 de grade. La noapte insa, minima va cobori pana la 3 grade celsius.