În fiecare an, pe 8 noiembrie, creștinii ortodocși din România îi sărbătoresc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, considerați ocrotitori ai creștinilor și apărători ai credinței.
Sfinții Mihail și Gavril sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. Această sărbătoare este celebrată atât de credincioșii ortodocși, cât și de cei greco-catolici.
Cine sunt Arhanghelii Mihail și Gavril
Arhanghelul Mihail este liderul oștirilor cerești, având responsabilitatea de a purta cheile raiului. El luptă împotriva diavolului și veghează asupra bolnavilor – stând la capul lor dacă sunt sortiți să moară sau la picioare dacă au parte de viață lungă. În ebraică, numele lui înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”. În reprezentările iconografice, Mihail este adesea înfățișat cu o sabie de foc în mână, simbol al pedepsei pentru păcat.
Arhanghelul Gavriil este cel care a vestit Fecioarei Maria că va da naștere pruncului Iisus Hristos, Mântuitorul, și tot el le-a adus vestea binecuvântării cu Maica Domnului părinților ei, Ioachim și Ana. În iconografie, Gavriil este ilustrat ținând un crin alb, simbol al bucuriei și binecuvântării divine. El este îngerul care întruchipează bunătatea și milostivirea lui Dumnezeu.
Tradiții și superstiții
În ziua de 8 noiembrie, credincioşilor le este interzis să facă treburi casnice sau să lucreze în gospodărie, pentru a nu atrage ghinionul. Se consideră că munca în această zi poate aduce boli şi necazuri.
Tradiția zilei spune că, de Mihail și Gavriil credincioșii trebuie să meargă la biserică și, după terminarea Sfintei Liturghii, aceștia să dea de pomană nevoiașilor, fără să se zgârgească în a dărui.
În ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril, despre care se crede că iau sufletele oamenilor atunci când mor, se făcea marea pomenire pentru toţi morţii din familie.
Se spune că în această perioadă nu este bine să dai bani cu împrumut și nici să împrumuți lucruri personale, pentru a nu-ți diminua norocul și prosperitatea. Împrumuturile făcute în această zi ar putea să aducă pierderi materiale sau să afecteze bunăstarea casei.
Se spune că în zilele dinaintea sărbătorii și de Sfinții Mihail și Gavriil, certurile și conflictele atrag energii negative și pot aduce ghinion în casă. Este recomandat ca oamenii să evite conflictele, să ierte și să nu poarte ranchiună, deoarece arhanghelii sunt considerați ocrotitori ai armoniei și dreptății.
În această zi, este recomandat să te rogi dimineața pentru sănătate, liniște și ocrotire, atât pentru tine, cât și pentru familie. Se crede că rugăciunile adresate Sfinților Arhangheli în această zi aduc protecție și binecuvântare pentru întreaga familie.
O superstiție legată de smerenie spune că în această zi este bine să fii modest și să îți păstrezi recunoștința, evitând lauda de sine. Arhanghelul Mihail este un simbol al umilinței și al recunoștinței față de Dumnezeu, iar mândria este văzută ca o greșeală.
Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează, pe 8 noiembrie, ziua numelui.