În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, în bisericile Ortodoxe se sărbătorește Boboteaza sau Botezul Domnului. Această sărbătoare încheie șirul celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă și face referire la momentul în care Ioan Botezătorul l-a Botezat pe Iisus Hristos în apele Iordanlui.

În ziua de Bobotează are loc sfințirea apelor de către preoți, tradiție care provine de la legenda conform căreia, atunci când Ioan Botezătorul trebuia să îl boteze pe Iisus Hristos, diavolii au umplut râul Iordanului pentru a-l împiedica. Attunci, Dumnezeu a dat poruncă preoților să sfințească toate apele.

După botezul lui Hristos, cerurile s-au deschis, iar Duhul lui Dumnezeu a coborât pe pământ în chip de porumbel și a stat deasupra lui Iisus, în timp ce Tatăl din ceruri a spus: ,,Acesta este Fiul Meu iubit, întru care am Binevoit”.

În zilele noastre, coform tradiției, oamenii își duc la biserică în ziua de Bobotează un recipient din lemn sau sticlă în care aduc acasă apa sfințită ce poartă numele de agheazmă. Această apă are rolul de a proteja casa de duhuri rele, iar atunci când oamenii trec printr-o boală sau printr-o durere, această apă are rolul de a-i proteja.

Sărbătoarea Bobotezei a dat naștere și uneia dintre cele mai vechi superstiții, și anume că fetele care își pun busuioc sub pernă în noaptea de Bobotează își vor visa ursitul, iar dacă lasă busuioc peste noapte afară și dimineața îl găsesc înghețat, atunci bărbatul cu care se vor mărita va fi unul bogat.