Joia Mare din Săptămâna Patimilor, numită și Joia Neagră sau Joimăriţă. În această zi, credincioșii vor merge în primul rând să se spovedească și să împărtășească. Tot în această zi, are loc slujba celor 12 Evanghelii.

În Joia Mare, gospodinele încep să pregătească mâncărurile tradiționale pentru masa de Paște, cum ar fi cozonacul, pasca și ouăle roșii.

Tot în Joia Mare creştinii respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri pentru a avea noroc şi prosperitate întregul an.

Tradiții și obiceiuri

În Joia Mare sunt prăznuite patru lucruri: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Împărtaşaniei (Euharistia), rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau să-L ucidă.

Denia pentru Joia Mare este închinată amintirii a patru evenimente deosebite in viața lui Iisus: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă pentru smerenie, cina cea de taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.

Potrivit tradiției, în această zi se înroșesc ouăle și se pregătesc cozonacul și pasca.

În această zi, credincioșii nu au voie să spele haine (indiferent că e vorba de spălat la mână sau la mașina de spălat). De altfel, Miercurea Mare este ultima din această săptămână în care se poate spăla.

De asemenea, potrivit tradiției, două alimente sunt total interzise, inclusiv pentru persoanele care nu țin post: oțetul și urzicile.

Se spune că, atunci când era răstignit pe cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, înţepându-i rănile, şi stropit cu oţet, pentru a-i provoca şi mai multe usturimi.

O altă tradiţie creştină spune că, duhurile adormiţilor vin pe la locuinţe lor şi stau până la sărbătoarea Rusaliilor.

În anumite zone ale ţării, în Joia Mare, se fac focuri pentru cei adormiţi, pentru ca aceştia să se „încălzească”. Lemnele folosite pentru foc nu se taie, ci se rup cu mâna şi nu se lasă deloc jos până acasă.