Elevii şi profesorii vor avea o zi liberă în această săptămână, la mai puţin de o lună de la începerea anului şcolar şi înainte de vacanţă (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).

Ziua Internațională a Educației, sărbătorită anual pe 5 octombrie, va avea loc anul acesta joi. Potrivit decretului de stabilire a structurii anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel didactic, în data de 5 octombrie nu se organizează cursuri.

Desemnată de UNESCO, Ziua Educației marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

Structura anului școlar 2023-2024

Școala a început în 11 septembrie, și are 36 de săptămâni de cursuri, cu câteva excepții:

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024;
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024;
  • pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la primul punct, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024;
  • pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Vacanțele acestui an școlar

Elevii vor avea vacanțe în următoarele perioade:

  • 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023;
  • 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024;
  • o săptămână, la decizia Inspectoratelor Școlare, oricând în perioada 12 februarie 2024 – 3 martie 2024;
  • 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024; 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024.

De ce sărbătorim Ziua Educației prin zi liberă

Potrivit Edupedu.ro , liderul sindical Marius Nistor declara în urmă cu doi ani că “ordinul trebuie să țină cont de contractul colectiv de muncă, ce are putere de lege. Iar contractul colectiv de muncă negociat cu Ministerul Educației prevede 5 octombrie zi nelucrătoare pentru tot personalul din învățământul preuniversitar. Este o recunoaștere a acestui domeniu de activitate”.

Acesta a precizat că este zi liberă și pentru toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a, încă “din momentul în care 5 octombrie a fost recunoscută ca zi mondială a educației”.