Expoziția intitulată „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy” a fost inaugurată duminică la Castelul din Bonțida, în prezența mai multor oficialități din țară și de la Budapesta.

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea contelui Miklós Bánffy, Castelul Bonțida găzduiește o expoziție dedicată vieții și operei scriitorului. La evenimentul de deschidere care a avut loc duminică, 28 mai, au fost prezenți vicepremierul maghiar Zsolt Semjén, Kelemen Hunor – președintele UDMR și vicepremierul României, precum și mai mulți membri ai familiei Banffy, respectiv Csilla Hegedüs, președintele Transylvania Trust.

 

„O expoziție care prezintă viața și opera lui Miklós Bánffy a fost inaugurată în Castelul Bonchida, unde sărbătorim 150 de ani de la nașterea contelui, scriitorului și politicianului. Meritul uriaș al lui Miklós Bánffy stă în munca de organizare comunitară: când mulțimile au fugit în Ungaria din teritoriile legate de decizia Trianon, el s-a întors în Transilvania și a fost printre primii care au recunoscut că minoritatea maghiară din Transilvania are nevoie de instituții suplimentare pe lângă biserici pentru a-și păstra identitatea. Mulțumim moștenitorilor, Fundației Transylvania Trust și susținătorilor pentru că ne-au permis să-l redescoperim pe acest transilvănean care a conturat permanent soarta comunității sale cu geniul, perseverența și curajul său!”, scrie Kelemen Hunor pe rețelele de socializare.

Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida

Transilvania Trust va reorganiza, pe 1 iunie 2023, de la 10:00 la 17:00, Ziua Porților Deschise la Castelul Bánffy din Bonțida.

Programul include tururi ghidate în limba română și maghiară, activități pentru copii și acces gratuit la expoziția interactivă „Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy”.

 

PROGRAM

》10:00–17:00 – Expoziții :

  • Câmpurile de forță ale lui Miklós Bánffy – aripa de vest a clădirii principale (max. 10 persoane concomitent)
  • Experience Room – turnul corpului bucătăriei (max. 5 persoane concomitent)

》11:00–14:00 – Activități pentru copii : decorare de turtă dulce, jocuri de societate, pictură pe față – curte

12:00 – Vizită ghidată în limba română – pornire de la poartă

》13:00 – Dans renascentist pentru copii și adulți – curte

14:00 – Demonstrație de meșteșuguri tradiționale – curtea de onoare

15:00 – Vizită ghidată în limba maghiară – pornire de la poartă

16:00 – Dans renascentist pentru copii și adulți – curte