25 Martie: Buna Vestire, sărbătoare mare în Postul Paștelui. Buna Vestire sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzător celui de Buna Vestire), este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naște pe Fiul lui Dumnezeu.
Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată, în documente, dintre sărbatorile Maicii Domnului.
Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre sărbătorile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi ar cădea aceasta.
Sărbătoarea Bunei Vestiri întâmpină şi sosirea rândunelelor, dar și primul cântat al cucului, zi numită în calendar Ziua Cucului.
Data acestei sărbători a variat la început. Astfel, unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia și Milano, Buna Vestire s-a sărbătorit pe 18 decembrie.
Părintele profesor Ene Braniste susține că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început aceasta era doar locală și cu denumirea de Sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului. Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică. Numai la armeni Buna Vestire se prăznuiește pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).
Buna Vestire în calendarul popular
Buna Vestire este cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.
De Buna Vestire, primul cântec al cucului trebuia să îi găsească pe toți oamenii îmbrăcați in haine curate, joviali, veseli, cu bani în buzunare și cu stomacul plin.
Dacă oamenii nu ar îndeplini cu strictețe aceste ritualuri se credea că respectivii nu se vor putea bucura de toate bogățiile pe care anul urma sa le aducă.
Tradiții și obiceiuri
Potrivit tradiției, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.
Dezlegarea la pește, specifică acestei sărbători, aduce cu sine o altă tradiție, potrivit căreia cel care gustă peşte în această zi se va simţi tot anul precum peştele în apă. Tot în acest context se credea că pescarii nu au voie de să arunce mamaligă în apă în această zi, pentru că mor peştii.
În contextul comuniunii și a bunei înțelegeri specifice acestei zile de mare sărbătoare, precum și a primei dezlegări la pește din Postul Mare, de Buna Vestire nu avem voie să ieșim din casă flămânzi. Credincioșii obișnuiesc să petreacă mai mult timp în familie, la masă, iar potrivit tradiției populare nu trebuie să iasă din casă cu stomacul gol.
Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără cântatul cucului pentru a-și cunoaște lungimea zilelor și socoteala anilor.
Întrucât veștile bune sunt aduse de îngeri, potrivit credinței populare de Buna Vestire este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.
Ce să nu dai de pomană de Buna Vestire
Este de evitat să oferiți ouă, carne, lapte sau alte alimente care nu sunt de post.
În această zi, se păstrează tradiția de a evita spălatul, călcatul și curățenia în casă, fiind considerate activități care ar putea atrage ghinionul.
De asemenea, în folclorul tradițional, există credința că semnul întâlnirii cu cucul în ziua de Buna Vestire poate fi un indicator al sorții viitoare a omului.
Dacă prima cântare a cucului este auzită pe stomacul gol și este percepută ca venind din spatele persoanei, acesta ar fi un semn rău.
În tradiția populară, data de 25 martie este asociată cu numărătoarea cântecului cucului și interpretarea acestuia în legătură cu durata vieții.
Se spune că numărul de cântece ale cucului ascultate în această zi ar putea oferi indicii cu privire la câți ani mai avem de trăit