După scurta vacanță de la începutul lunii iunie, românii se pregătesc pentru încă o vacanță scurtă de patru zile. Următoarea vacanță va avea loc în luna august.

Pe 15 august este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria, zi declarată sărbătoare legală. Din moment ce cade într-o zi de marți anul acesta, încă din decembrie anul trecut Guvernul a stabilit o punte cu weekendul, declarând liberă și ziua de luni, mai exact 14 august.

Așadar, din 12 până în 15 august, românii se pot bucura de a treia mini-vacanță. 

Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca 14 august 2023 să fie zi liberă „pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acesta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal”, potrivit unui comunicat transmis de Executiv în 28 decembrie.

Prevederile legii normative nu se aplică locurilor de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza detaliilor proceselor sau activităților de producție, precum și judecătorilor și altor tipuri de funcționari judecătorești implicați în în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 14 august 2023 sau participanţii la aceste procese.

Pentru recuperarea zilelor libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite, a mai transmis Guvernul.

Zile libere 2023 rămase

  • 15 august / marți – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie / joi – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie / vineri – Ziua Națională a României;
  • 25 decembrie / luni – 26 decembrie / marți – Crăciunul.