Românii au avut parte de o primă noapte rece din acest sezon. Temperatura scade semnificativ de la oră la oră, iar dacă până în weekend oamenii purtau tricouri afară, acum trebuie să scoată hainele groase din dulapuri.

În România, luni dimineață au fost înregistrate temperaturi foarte scăzute. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în jurul orei 08:00, în mai multe județe au fost înregistrate temperaturi cu minus, sub 0 grade Celsius.

Cea mai mică temperatură a fost înregistrată pe Vf. Omu, de -6 grade Celsius. -5 grade s-au înregistrat la Poiana Stampei, Bâlea Lac, Călimani, Ceahlău, iar la Stâna de Vale s-au înregistrat -4 grade.

Temperaturi de -3 grade au mai fost înregistrate și la Târgu Lăpuș, Toplița, Obârșia Lotrului, de -2 grade la Ocna Sugatag și Dej, iar de -1 grad la Satu Mare și Bistrița.

Potrivit meteorologilor, mâine temperaturile vor rămâne scăzute, iar vânturile vor spori senzația de rece.

„Datorită pătrunderii unei mase de aer arctic, vremea se va menține rece pentru această perioadă în primele zile ale săptămânii. Ziua, termometrele vor arăta între 12 și 19 grade în majoritatea regiunilor, iar noaptea, local, va fi posibilă apariția brumei și înghețului în zonele de vale și în depresiuni, mai ales în nordul și centrul țării. În estul Transilvaniei, minimele pot scădea până la -5 grade.

Miercuri vremea se va încălzi ușor

Începând de miercuri, vremea se va încălzi ușor, la început în jumătatea vestică a țării, iar ulterior și în est. Spre sfârșitul săptămânii, în mai multe regiuni temperaturile vor urca din nou până la 25 de grade, pragul unei zile de vară. Unele modele meteorologice prognozează maxime de până la 26 – 28 de grade în unele zile, îndeosebi în sudul și sud-estul țării.

Datorită activității ciclonice din nordul Europei, e foarte probabil ca aceste zile calde și frumoase, care la prânz mai amintesc încă de vară, să alterneze cu intervale mai reci, normale pentru aceasta perioadă a anului.

Frigul revine la începutul săptămânii viitoare

O nouă răcire s-ar putea produce pe la începutul săptămânii viitoare, dar aceasta pare să fie mai slabă ca intensitate și să dureze doar câteva zile. Datorită presiunii atmosferice ridicate din jumătatea sudică a continentului, nici în perioada următoare nu se întrevăd prea multe precipitații.

Dacă nordul țării, aflat mai aproape de ciclonii atlantici care vor traversa Scandinavia, va mai beneficia de câteva ploi locale, în unele zone din sud și est e posibil să nu plouă deloc nici în perioada următoare”, scrie meteoradar.ro.

Prima ninsoare din sezon a avut loc la munte în România, în luna octombrie, 2023.

Duminică au căzut primii fulgi de zăpadă din România la munte, în zona Rarău, în Câmpulung Moldovenesc.

Temperaturile au scăzut drastic în țară, iar în urmă cu o zi reprezentanții unui hotel din zona Rarău au postat pe rețelele de socializare un videoclip cu prima ninsoare. „Dragi prieteni, la noi ninge!!!!!”, spun aceștia.

Vizualizari: