Prevederile Legii 406/2023 au intrat în vigoare pe 16 iunie și obligă toate firmele din România să accepte plata cu cardul. Mai exact, toate unitățile care vând produse sau servicii trebuie să asigure plata cu cardul, indiferent dacă este un magazin, PFA sau întreprindere comercială. Vizați sunt micii comercianți, cei care au magazine de cartier, sau tarabe în diferite locații.
Legea 406/2023 ce a intrat în vigoare pe data de 16 iunie prevede că „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”.
Mai precis, acceptarea plății fără numerar trebuie implementată de toate persoane fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului (conform prevederii alin. (1) din Legea nr. 265/2022), fie că vorbim despre societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale.
Art 4 din legea 265/2022 precizează cine trebuie să aplice noile prevederi fiscale:
- persoane fizice autorizate,
- întreprinderi individuale
- întreprinderi familiale,
- societăți europene,
- societăți cooperative,
- societăți cooperative europene,
- organizații cooperatiste de credit,
- grupuri de interes economic
- grupuri europene de interes economic
Toate acestea trebuie să se doteze cu POS şi să accepte plata cu cardul.
În plus, în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante, comercianții pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată. Comercianții trebuie să afișeze la loc vizibil semnul care indică acordarea acestui serviciu și informațiile privind costurile acestuia.
Avansul prevăzut se evidenţiază distinct pe bonul fiscal şi nu poate depăşi suma de 500 de lei.
Tranzacțiile de avans în numerar sunt comparabile cu retragerile de numerar de la bancomate, iar comisioanele asociate acestor tranzacții sunt stabilite în conformitate cu contractele în vigoare între părți.
Comercianții pot percepe un comision de la titularul cardului, dar nu mai mult de 1% din avans.
În ceea ce privește salariile, pensiile și alte indeminzații, conform legii, din 16 iunie 2024, beneficiarii pot primi bani atât în numerar.
„Beneficiarii de plăţi de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizaţii şi alocaţii de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, se menționează în lege.