Țigările electronice și dispozitivele de vapat vor fi INTERZISE în spațiile publice și nu vor putea fi vândute minorilor. Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege prin care aceste dispozitive nu vor mai putea fi folosite în baruri, cafenele, cluburi sau restaurante, exact ca în cazul țigărilor clasice.

Propunerea legislativă de modificare şi completare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun va intra în dezbaterea plenului Senatului. Este primul for legislativ sesizat în acest caz, potrivit Agerpres.

În vederea reducerii expunerii copiilor şi tinerilor la produsele de tutun, actul normativ propus extinde interzicerea comercializării prin automate, precum şi interzicerea vânzării către tinerii cu vârsta sub 18 ani a ţigaretelor electronice, flacoanelor de reumplere pentru ţigarete și dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului.

Proiectul de lege mai arată că unitățile care nu se vor alinia noilor sancțiuni riscă amenzi de până la 100.000 de lei din partea autorităților.

Vârsta clientului va fi verificată pentru comenzile online

Totodată, este interzis pentru elevii din toate unităţile de învăţământ fumatul, precum şi utilizarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun.

Este interzisă şi „comercializarea prin automate a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun”.

De asemenea, este interzisă vânzarea tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a (pouch-urilor) pliculeţelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani. „În scopul verificării vârstei persoanelor care cumpără aceste tipuri de produse vânzătorii pot solicita prezentarea unui document de identitate”, mai prevede proiectul de lege.

Este interzisă vânzarea prin dispozitive de tipul easybox/locker a tuturor categoriilor de produse care conţin tutun, a ţigaretelor electronice, a flacoanelor de reumplere pentru ţigaretele electronice, a dispozitivelor electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, a recipientelor cu nicotină pentru uz oral şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun. Aceste produse care se comercializează prin intermediul serviciilor de curierat trebuie să aibă tipărit pe colet, în mod cât mai lizibil, mesajul: „Atenţie! Acest pachet conţine produse din tutun şi/sau produse care conţin nicotină. A se verifica vârsta clientului”.

Țigările electronice nu doar că vor fi interzise în spațiile închise, dar și în unele locuri din exterior, cum ar fi locuri de joacă, parcuri sau stații de autobuz.

Legea va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.

 

 

Surse: observatornews.ro ,  digi24.ro