Fostul profesor Iosif Rus din Gherla a împlinit, sâmbătă, 108 ani.

Bărbatul este cel mai în vârstă om din județ, iar cu această ocazie a primit o nouă diplomă aniversară din partea Primăriei.

Iosif Rus este veteran de război și totodată cetățean de onoare al municipiului Gherla. Centenarul este perfect lucid și citește zilnic presa, preferatele lui fiind ziarele. Cunoaște în detaliu lucruri și fapte de acum 100 de ani, iar atunci când este întrebat de secretul logevității, răspunsul este cumpătarea.

S-a născut în 28 octombrie 1915 în comuna Țaga și a prins cele 2 războaie mondiale. A terminat școala de învățători în perioada interbelică, apoi a luptat pe front în cel de-al Doilea Război Mondial, după ce în 1940 a absolvit Școala de ofițeri în rezervă.

Este decorat cu Ordinul ”Steaua României”, cu spade și panglică, dar și cu ”Virtutea militară” clasa a V-a.

După război a rămas și a predat în învățământ. În anul 2020, a fost printre primele persoane care s-au vaccinat împotriva covid 19, pentru a oferi un exemplu.

⚡⚡⚡

Percheziții în județul Cluj pentru destructurarea unei grupări de traficanți de droguri.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate au documentat activitatea infracțională a două persoane bănuite de trafic internațional de droguri. Potrivit anchetatorilor, unul dintre cei doi ar fi introdus, fără drept, în țară, din Spania, peste 400 de grame de canabis, destinate comercializării cu ocazia organizării unei petreceri tematice.

Cel de-al doilea bărbat, în perioada ianuarie 2022- mai 2023, în mod repetat ar fi manipulat și distribuit substanțe psihoactive, din clasa catinonelor, pentru sume cuprinse între 50 și 500 de lei.

Totodată, în perioada mai – octombrie 2023, în mod repetat, ar fi deținut și vândut diferite cantități de droguri de risc și mare risc atât canabis și 3-CMC, cunoscut sub denumirea de cristal. Ambii bărbați au fost arestați pentru 30 de zile.

⚡⚡⚡

Asociația CERT Transilvania organizează sâmbăta viitoare, în 4 noiembrie, campania „CERT Prinde Rădăcini”, o nouă acțiune de împădurire care va avea loc în comuna clujeană Jucu.

Toți cei care doresc să se alăture campaniei o pot face, pentru că e nevoie de voluntari, având în vedere că se vor planta 10.000 de puieți pe o suprafață de 2 ha. Conform celor de la CERT, voi trebuie să aduceți doar un strop de chef de muncă și mult drag de pădure, iar membri cert vă vor aștepta cu toate cele necesare: unelte pentru săpat, mănuși, apă de băut, masa de prânz și, în caz de nevoie, sprijin cu transportul către locație.

Detalii pe pagina CERT TRANSILVANIA.

⚡⚡⚡

Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj a finalizat lucrările la noua cale de rulare paralelă cu pista care va asigura infrastructura necesară operării unui număr mai mare de avioane, în condiții de siguranță și securitate crescute.

De asemenea, noua cale de rulare va determina o fluidizare a mișcărilor aeronavelor la sol, fapt care va conduce la optimizarea timpilor pentru efectuarea operațiunilor pe suprafețele de mișcare, specifice aviației civile pe Aeroportul Cluj. Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că investiția a fost realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană și de la bugetul de stat cu o valoare de aproape 85 de milioane de lei. Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj estimează că în 2023 va depăși, pentru prima oară, 3,1 milioane de pasageri.