E perioada virozelor, iar județul Cluj nu face excepție.

Mii de cazuri de răceli, gripă, pneumonie și covid 19 au fost diagnosticate la Cluj numai în această lună, mult mai multe decât perioada similară a anului trecut.

Cele mai multe cazuri sunt de infecții acute ale căilor respiratorii, peste 9000 de pacienți.

Și numărul celor care s-au îmbolnăvit de pneumonie și gripă a fost mai mare decât anul trecut, 505.

De asemena, luna octombrie a debutat cu 39 de cazuri de gripă diagnosticate în județ. Potrivit DSP Cluj, săptămâna trecută au mai fost înregistrate 16 cazuri. Iar potrivit ultimei raportări a DSP Cluj, în județul Cluj sunt 908 cazuri de Covid-19, Clujul fiind pe primele locuri din țară la incidența cazurilor. Măsurile preventive rămân aceleași: evitați locurile aglomerate și igienizați-vă mâinile cât mai des cu apă, săpun și dezinfectant.

⚡⚡⚡

Șoferii fără itp la mașini sau asigurare ar putea fi pedepsiți mai aspru.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere publică, la începutul lunii octombrie, un proiect pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

Proiectul prevede reglementarea unei noi situații care atrage măsura suspendării înmatriculării unui autoturism.

Este vorba despre lipsa asigurării obligatorie de răspundere civilă sau daca nu au itp valabil. În cea din urmă situație, nu trebuie neapărat să fie opriți de un polițist, pentru că radierea mașinii ar putea fi produsă automat și în cazul în care itp-ul expirat nu este refăcut după cel mult 9 luni.

⚡⚡⚡

14 pacienți au primit o nouă șansă la viață prin transplanturi de succes, într-o singură zi.

Medicii din toată țara, inclusiv de la Cluj, s-au mobilizat exemplar pentru a le oferi pacienților o viață mai bună. Trei familii îndurerate au fost de acord să doneze organele unor persoane iubite, ce se aflau un moarte cerebrala, ca să ajute alți 14 bolnavi să ducă o viață mai bună. La Cluj au ajuns organele un pacient în vârstă de 67 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui AVC hemoragic. Pentru intervențiile de prelevare au fost prezente echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni pentru ficat și Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca pentru rinichi. In acest an la Cluj au fost efectuate aproape 80 de transplanturi renale.

⚡⚡⚡

Zilele trecute, karatiștii de la CS Vulturii Dej au participat la Cupa României de Taekwon-do de la Arad, cu un lot format din 26 de sportivi, 1 antrenor și 1 arbitru.

Dejenii au reușit să obțină un număr de 17 medalii din care:

  •  3 de aur, de catre Sabo Catalin, Kálman Mustea si Sandu Alexandru .
  • 4 de argint: Sandu Paula, Pop Sonia, Șuteu Denis, Kálman Mustea
  • 10 de bronz: Sabo Cătălin, Gomboș Ionuț, Berar Matei, Sabo Cristina, Sabo Andrada, Racz Cristian, Rus Eduard, Rus Armand, Racz Cătălin, Sabo Ariana

Instructorii premianților sunt Pop Paul, Mustea Cristian, Sabo Ariana, Pop Sonia, Sabo Catalin, Rus Armand.