Ministerul sănătății vrea o rețea de centre de dezintoxicare pentru adolescenți, separat de spitalele de psihiatrie, folosite în prezent pentru acest lucru.

Alexandru Rafila a declarat că se lucrează la un proiect ce va fi prezentat Guvernului, și care ar trebui să ducă problema consumului de droguri printre adolescenți dincolo de simpla testare în școli. Una dintre măsuri e legată de consilierea psihologică de către o persoană specializată, iar beneficiari să fie copilul, familia sau și copilul și familia impreună.

În prezent SUNT 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicției, iar pentru copii sunt două. Intenția este de a dezvolta o rețea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. Un astfel de centru ar fi urmat să se facă și în comuna Mica, într-o fostă unitate militară, dar proiectul a murit încă din fașă.

⚡⚡⚡

Un tânăr de 26 de ani din Gherla a ajuns după gratii fiind cercetat pentru trafic de droguri.

Barbatul și-a făcut o cultură proprie de canabis în Fizeșu Gherlii, iar substanțele obținute erau vândute în județul Cluj. Procurorii DIICOT au efectuat două precheziții domiciliare, în Gherla și Fizeș, fiind ridicate mai multe probe. Bărbatul a fost reținut pentru 24 ore, iar ulterior arestat preventiv pentru 30 zile.

⚡⚡⚡

Un bărbat a fost amendat cu 500 lei pentru că și-a lăsat caii liberi pe străzile din Dej, dar problema pare a fi departe de rezolvare.

Oricât au încercat autoritățile să mimeze rezolvarea situației și oricâte amenzi au fost aplicate, rezultatul final e același: caii galopează în continuare printre mașini.

În weekend, trei cai și un mânz galopau pe strada Dumbrava Roșie, trecând calea ferată dinspre Drumul Național. Acum, dar și în alte zile, doar norocul a făcut să fie evitat un accident, pentru că în cazul impactului cu un animal de o asemenea mărime, urmările pot fi tragice. S-a văzut acest lucru de nenumărate ori în zona Dejului, când în urma accidentelor în care au fost implicați cai, au fost înregistrate victime omenești.

Cel mai recent accident soldat cu deces, în care a fost implicat un cal lăsat liber pe șosea, a avut loc în urmă cu doi ani în localitatea Mănăstirea. O tânără de 19 ani aflată la volanul unui autoturism a lovit un cal apărut în fața mașinii din întuneric. Aceasta a decedat la spital ulterior.

În afara unor amenzi, proprietarii cailor, dacă pot fi identificați, scapă nepedepsiți.

⚡⚡⚡

Un accident feroviar s-a petrecut sâmbătă seara, puțin înainte de ora 22, pe raza localității Jucu Herghelie.

Confrom polițiștilor, un autoturism a fost lovit de tren în zona unei treceri la nivel cu calea ferată. În urma apelului la 112, la fața locului au fost trimiși pompierii de la descarcerare dar și paramedicii SMURD.

Salvatorii au găsit toți ocupanții ieșiți din mașină, teferi, însă o femeie prezenta o agiație psihomotire din cauza sperieturii. A fost consultată dar a refuzat transportul la spital. Din primele date, se pare că autotirismul se defectase pe calea ferată.