O familie din Dej a fost distrusă de un șofer de 24 de ani din Gherla care a urcat la volan după ce a băut și a consumat substanțe interzise.
Doi soți de 67 și 63 de ani au fost uciși în accidentul provocat de șoferul inconștient. Totul s-a întâmplat sâmbătă seara, la ieșirea din Gherla spre Dej. Cei doi soți se întorceau acasă după ce au participat la un concert la o biserică din Gherla, dar tânărul de 24 de ani care circula în aceeași direcție, a intrat intr-o depășire neregulamentară, iar la revenirea pe sensul său de mers a acroșat mașina în care se aflau dejenii. I-a proiectat în afara șoselei unde mașina lor s-a răsturnat.
Medicii de pe ambulanță nu au mai reușit să îi salveze. Șoferul care a provocat accidentul a fost testat cu aparatul etilotest, iar rezultatul a indicat 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. A ieșit și pozitiv la 2 substanțe atunci când a fost testat cu drug testul, dar rezultatele finale vor fi stabilite în urma analizelor de laborator.
Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși a transmis ieri un mesaj de condoleanțe, pentru că una dintre victime este Eniko Grobois, profesoară de chimie care a predat la acest liceu neîntrerupt în ultimii 40 ani.
⚡⚡⚡
Violența domestică împotriva femeilor este în creștere.
Statisticile furnizate de Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) arată că anul acesta au intervenit la 90 000 cazuri de violență domestică, iar în anul 2022 au fost emise 12.972 de ordine de protecție provizorii. Aceasta înseamnă că au fost raportate 10 cazuri de violență pe oră, și 247 de cazuri pe zi. Tocmai de aceea, ieri la Cluj-Napoca a avut loc un mars intitulat “Împreună pentru Siguranța Femeilor”. Prin acest marș, s-au cerut în stradă măsuri ferme pentru siguranța, dar și finanțarea programelor de prevenție și a serviciilor adecvate pentru supraviețuitoarele violenței de gen.
În Cluj-Napoca sunt puține locuri în care victimele violenței domestice pot primi adăpost dacă decid să plece din casa în care locuiesc cu agresorul, iar în Dej nu există niciunul.
⚡⚡⚡
Devenim mai responsabili în privința condusului? Sau doar ne rafinăm gusturile?
Băuturile distilate nonalcoolice sunt tot mai căutate în barurile din România, lucru care face ca și oferta să fie tot mai diversificată. Clasicul Rom sau Gin au acum și o versiune pentru șoferi. Totul a explodat în ultimii 2 ani, spun barmanii, când forțați de pandemie, românii și-au făcut cumpărăturile pe internet, unde au descoperit băuturi care nu prea se găseau pe rafturile sau în meniurile de la noi.
Datele INS arată că în România, consumul de alcool a crescut anul trecut în medie cu 11,5%, dar și mai mult a crescut consumul de băuturi care nu conțin alcool, cam cu 26 litri de persoană. Exceptând apa, cea mai mare creștere a avut-o berea fără alcool, dar tot pe plus a fost și consumul de gin, rom sau whiskey, tot nonalcoolice. “Distilatele” nonalcoolice au un preț mai mare decât cele alcoolice, pentru că și procesul de producție este diferit, iar termenul de valabilitate mai scurt. Acesta este și motivul pentru care uneori se găsesc greu. Cu tot avântul luat de băuturile non-alcoolice, România rămâne pe primul loc în UE la consumul de alcool, cu o medie de 11 litri/alcool anual pe locuitor.