PSD și-a stabilit candidatul pentru funcția de primar la Alegerile Locale din 2024.

Este vorba despre Mircea Biban, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Candidatura lui Biban pentru alegerile de anul viitor a fost stabilită în urma votului intern din cadrul organizației locale.

De profesie inginer, Mircea Biban (50 ani), este absolvent al Facultății de Construcții de Mașini, secția ingineria și managementul sistemelor de producție. În perioada 2012-2017 a fost inspector șef la Inspectoratul de Siguranță Feroviară Cluj. Timp de 3 luni, în 2015, a ocupat funcția de director general al CFR Marfă. În cei aproximativ doi ani în care a ocupat funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor a avut atribuții în coordonarea sectorului rutier.

PNL a decis ca la alegerile de anul viitor să îl bage în cursă tot pe Morar Costan, iar USR va participa la alegeri cu Alina Meșter.

⚡⚡⚡

Asociația „Confluențe Someșene” în parteneriat cu Primăria Municipiul Dej organizează maine începând cu ora 18:00, cea de a doua ediție a Galei Excelenței în Educație.

Evenimentul are loc la Centrul Cultural „Arta” Dej, iar cu această ocazie vor fi premiați elevii cu rezultate excepționale obținute în anul școlar 2022-2023 la examene, concursuri și olimpiade. Pe lângă rezultatele la învățătură vor fi premiați și sportivi din cadrul cluburilor dejene de: karate, tenis, înot și dans sportiv cu rezultate deosebite în cadrul competițiilor.

⚡⚡⚡

Preferințele muzicale ale românilor s-au schimbat în ultimii 10 ani, arată cel mai recent sondaj INSCOP.

Conform datelor, a scăzut semnificativ numărul celor care preferă muzica pop-dance, dar a crescut ponderea celor care ascultă manele. În creștere e și numărul ascultătorilor de muzică clasică. În total, 95% dintre români declară că ascultă muzică, indiferent de genul preferat.

Întrebați ce gen de muzică ascultă, 47.3% dintre cei chestionați menționează  muzica populară, 29.2% pop-dance), 28.3% cea clasică si 21.6% manele (față de 14.2% în 2013). Muzica populara e cea mai ascultata, in special de persoanele mai in varsta, cele cu educație primară sau medie, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus si cei care nu utilizează rețelele sociale, arata datele studiului.

Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declară într-o proporție mai ridicată decât restul populației că preferă muzica clasică.

Declară că ascultă manele mai ales persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din urbanul mic și din rural, utilizatorii rețelei Tik-Tok, cei cu un venit mai redus.

⚡⚡⚡

Programul casa verde fotovoltaice a fost deblocat.

Ministrul Mediului anunță că a ajuns la o înțelegere cu firma din Oradea care a contestat în instanță refuzul de a fi primită în program, lucru care a dus la blocarea întregii sesiuni. Astfel, conform ministrului, o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice”, prin care vor fi validați potenţialii instalatori, va demara miercuri, iar firma care a dat în judecată Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a promis că va renunţa la proces dacă va fi validată ca instalator autorizat. Sunt 90.000 beneficiari care așteaptă deblocarea programului, pentru a-și putea monta panourile fotovoltaice pe bani de la stat.

La sesiunea de miercuri se pot înscrie şi instalatori care nu au încercat să se înscrie prima dată, la fel cum se pot înscrie şi instalatori care au fost respinşi, aşa cum este cazul celor care au contestat in instanță.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat, în data de 26 septembrie 2023, suspendarea programului „Casa Verde Fotovoltaice”, ca urmare a Hotărârii Curţii de Apel Oradea prin care se admite cererea formulată de către unul dintre instalatorii care nu au fost validaţi de instituţie. Conform programului, cei înscriși își pot monta panouri fotovltaice cu o contribuiție de doar 2.000 lei, urmând ca 20.000 lei să fie plătiți de stat.