Spitalele din judeţul Cluj se confruntă cu mari dificultăţi financiare, ca toate restul din întreaga țară.

Unele unități sanitare au ajuns deja la cota de avarie, din cauza lipsei banilor pentru a cumpăra materiale sanitare sau medicamente. La cel mai mare spital din județ, cel județean de urgență, se așteaptă decontarea serviciilor din luna octombrie pentru a putea efectua plățile salariale, dar deocamdată nimic nu e sigur. Nu mai sunt bani nici măcar de medicamente sau materiale sanitare, transmit reprezentanții unității. La fel se întâmplă și în alte spitale din țară, din cauza celor de la Casa Națională de asigurări de sănătate. Nemulțumiți de salarii, angajații CNAS au sistat plățile către spitale sau furnizori și se estimează că peste 1 milion de pacienți sunt afectați.

Sistarea acestor plăţi către furnizorii de servicii medicale înseamnă un blocaj pentru că, pe de o parte, dacă spitalele nu primesc bani, foarte multe dintre ele nu vor avea fondurile necesare să achite salariile angajaţiilor din sistemul medical, asta în condiţiile zi de salariu este astăzi.

⚡⚡⚡

Cel mai mare magazin de mobilă din județ, Momax Cluj a fost amendat cu 40.000 lei de protecția consumatorului pentru reduceri înșelătoare de Black Friday.

În urma controlului, comisarii OPC au identificat mai multe deficiente, printre care practică comercială înșelătoare aferentă reducerilor promoționale care nu au fost făcute la cel mai mic preț din ultimele 30 de zile, așa cum prevede legea. De exemplu: un produs pentru care în perioada 12-31 octombrie cel mai mic preț de vânzare era 2199 lei, începând cu data de 1 nov a intrat în ofertă promoțională cu prețul vechi majorat la 2749 lei și redus la 2336 lei în condițiile în care reducerea trebuia aplicată la prețul de 2199 lei.

Au mai fost identificate lipsa afișării informațiilor referitoare la stoc, informații incorecte aferente dimensiunilor produselor afișate pe eticheta de raft față de dimensiunile reale ale acestora sau anunțarea unor produse ca fiind la cel mai mic preț, în condițiile în care nu puteau prezență un studiu pentru a certifica acest lucru.

Controlul a venit în urma unei sesizări din partea unui client. Sesizări se pot face și online pe ANPC.ro.

⚡⚡⚡

Astăzi a început Postul Crăciunului , unul dintre cele mai importante din an.

Cunoscut și ca Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos, acesta durează 40 de zile și ține până în 24 decembrie inclusiv. În perioada Postului Craciunului este dezlegare la peşte în fiecare sâmbătă şi duminică până la 20 decembrie. De asemenea, este dezlegare la pește, ulei și vin şi la fiecare sfânt cu priveghere, prăznuit în această perioadă. Mai este și la praznicul împărătesc al Intrării în Biserică a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie. În perioada 20-24 decembrie, postul va deveni mai aspru, iar Ultima zi, numită Ajunul Crăciunului, se ajunează până după-amiază.