Mare atenție ce fac copiii la școală.

Părinții a doi elevi din Cluj sunt obligați să plătească despăgubiri către fosta lor profesoară, pe care au calomniat-o, în glumă, spun ei. În urmă cu 5 ani, când cei doi elevi erau în clasa a VII-a, au modificat poza dirigintei, făcând o caricatură jignitoare, pe care mai apoi au răspândit-o pe grupul de whatsapp al clasei. Timp de mai multe zile au pus-o ca imagine de grup, iar mai apoi au creat și un cont de facebook cu numele profesoarei, folosind o altă poză insultătoare.

Elevii au fost sancționați disciplinar în cadrul școlii, fiindu-le scăzută nota la purtare la 5, dar diriginta s-a simțit lezată și a deschis un proces în instanță. Părinții celor doi elevi au încercat să le explice judecătorilor că totul a fost o glumă copilărească, dar diriginta a avut câștig de cauză. A cerut 50.000 lei daune, însă judecătorii i-au acordat doar 30.000, bani care trebuie plătiți în solidar de părinții celor 2. Avocații părinților au contestat măsura, însă Curtea de Apel Cluj i-a dat dreptate profesoarei, fără niciun alt drept de contestație.

⚡⚡⚡

Primul elicopter destinat urgențelor medicale și operațiunilor de salvare, Black Hawk, a fost livrat României, din lotul de șase comandat deja.

Elicopterele vor fi folosite de Inspectoratul General de Aviație în misiuni medicale și de salvare, având la bord echipaj medical SMURD. Conform contractului, primul elicopter a fost livrat României la începutul acestei luni, iar ieri a aterizat pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj.

Elicopterele Black Hawk cumparate de România sunt fabricate în Polonia.. Au capacități de intervenție mult superioare aeronavelor Eurocopter, folosite în prezent de SMURD. Acestea nu vor fi scoase din uz, ci vor fi folosite în paralel, în funcție de misiunile pe care le execută.

În total, în următoarele luni vor intra în dotarea SMURD șase astfel de elicoptere Black Hawk și încă unul pentru Poliție. Elicopterele sunt dotate cu sisteme medicale complete și vor putea fi folosite în diferite tipuri de intervenții, în special în cele de căutare-salvare, inclusiv pe mare sau munte, în zone periculoase și greu accesibile. Mentenanța lor va fi făcută la Bacău, unde va fi deschis un centru de întreținere.

Anul viitor vor mai fi livrate încă 5 astfel de elicoptere, contractul cadru cu România fiind pentru 12 aeronave.

⚡⚡⚡

Primăria Municipiului Dej prin Muzeul Municipal Dej organizează astăzi, 13 noiembrie vernisajul expoziției de sculptură „Reflexe” sub semnătura artistului Alexandru Ghețe. Expoziția este găzduită în Sala de Conferințe a Muzeului Municipal Dej pana pe 17 noiembrie.

Intrarea este gratuită.

După ani buni în care a activat ca sudor, iar apoi ca tâmplar, acumulând vaste cunoştinţe în domeniul materialelor şi al tehnicilor de prelucrare a acestora, începând din 1998 Alexandru Gheţe s-a dedicat în totalitate sculpturii şi actului artistic. Iniţial a fost autodidact, ulterior a studiat şi a absolvit Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, secţia Sculptură.

⚡⚡⚡

Dacă vor, se poate! Sub deviza „Consiliul Județean Cluj, o administrație fără hârtii!”, de Black Friday, cetățenii pot obține de la instituție acte online în maximum 24 de ore.

Conform unui comunicat, Consiliul Județean Cluj se adaptează trendului perioadei de reduceri și reduce timpii de emitere a documentelor depuse online.

Toate solicitările depuse pana in 17 noiembrie, către Consiliul Județean Cluj, prin intermediul platformei Ghișeul Unic, vor fi emise în termen de maxim 24 ore de la depunere.

Prin intermediul platformei pot fi obținute următoarele tipuri de acte:

  • Certificate de Urbanism
  • Autorizație de Construire
  • Certificate de Atestare
  • Certificate de Edificare
  • Drept de Preempțiune
  • Începere lucrări
  • Finalizare lucrări

Documentele emise au valabilitate juridică, semnătura electronică integrată, plata făcându-se online”, a comunicat CJ Cluj.