Aurora Boreală, fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă, a putut fi observată pe cerul nocturn din România, aseară.

Aurora apare în mod obișnuit atât ca o strălucire difuză, cât și ca o cortină extinsă în spațiu orizontal.

Specialiștii spun că este vorba despre o situație extrem de rară – fenomenul fiind, în mod normal, vizibil doar din regiunile nordice, notează debraila.ro. Furtunile solare sunt cele care creează condiții prielnice pentru vizibilitatea Aurorelor.Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri.

⚡⚡⚡

Capela mortuară din Mănășturel a câștigat premiul juriului la bienala de arhitectură de la Cluj, fiind desemnată cea mai frumoasă clădire din mediul rural.

Discreția, bunul gust dar și ușoarele elemente tradiționale sunt lucrurile care i-au făcut pe cei mai buni arhitecți din Transilvania să aleagă această clădire. Proiectul a fost realizat de o echipă de arhitecți din Cluj condusă de MIHAI RACU.

Capela a costat 120.000 euro și are o sală de frig, grupuri sanitare, sală pentru ceremonia de înmormântare cu 40 de locuri pe scaune și alte câteva zeci de locuri în picioare. Poate fi folosită de toate familiile din satul Mănășturel, indiferent de confesiunea religioasă, iar taxa este cât să acopere costurile de funcționare: 175 lei pe toate cele 3 zile de priveghere.

⚡⚡⚡

USAMV construiește la Jucu o nouă Clinică Veterinară pentru ecvine și alte animale mari.

După mai bine de 10 ani de căutări în ultimele două luni s-au turnat fundațiile și încep să fie înălțate clădirile celei mai moderne clinici veterinare pentru animale mari din această parte a Europei, anunță universitatea. Infrastructura educațională, cu o suprafață desfășurată de peste 10.000 mp, va cuprinde clinica propriu-zisă, centru de reproducție si medicină sportivă, laboratoare, anatomie patologică, manej acoperit, facilități de cazare și spitalizare animale, izolator pentru animale cu boli infecțioase și anexe.

Pe lângă funcțiunile de educație în diagnostic și tratament, infrastructura educațională va oferi competențe și abilități în creșterea și nutriția animalelor mari, precum și în sporturile ecvestre.

⚡⚡⚡

Cheful bucătar Alin Vădean din Dej s-a clasat pe locul trei în cadrul competiției “Chefi de aur”, a cărei finală a avut loc la Varșovia.

Pentru primul loc pe podium au concurat șapte bucătari din Austria, Franța, Germania, Polonia, România, Spania și Elveția, țara noastră fiind reprezentată de Alin Vădean.

Bucătarii au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile folosind întreaga carcasă a unui pui. Concurenții au cunoscut doar ingredientul principal, în timp ce conținutul coșului surpriză a fost dezvăluit cu o zi înainte de competiție. Alin Vădean, absolvent al Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej, are doar 25 de ani, este bucătar șef la noul Elania Resort Hotel din Cluj-Napoca.

⚡⚡⚡

Concert special la Biserica franciscană din Dej.

Vineri, 10 noiembrie, de la ora 18:00, în lăcașul de cult va avea loc un concert de orgă susținut de profesorul de pian Totosy Norbert din Bistrița. Sunt așteptați toți cei care apreciază muzica de calitate și vor să petreacă o seară de neuitat. Intrarea este lbieră.