Începe o nouă rundă a testării PISA. Evaluarea va avea loc în perioada 12 mai – 9 iunie și va fi organizată în format digital. Rezultatele însă, vor fi aflate abia în decembrie 2026.

La această evaluare internațională vor participa peste 10 000 de elevi de 15 ani, care vor fi evaluați la matematică, științe, lectură , o limbă străină, dar și competențe digitale.

Elevii selectați sunt atât de la școli din mediul urban cât și din mediul rural, dar și de la învățământ în limba maghiară.

Evaluarea va dura aproximativ 4 ore, dar este structurată pe mai multe etape. 15 minute de introducere, 120 minute pentru testul cognitiv și 45 minute pentru completarea chestionarelor.

Testele Pisa testează practic cunoștințele elevilor de 15 ani acumulate în timpul anilor de școală și capacitatea de a-și folosi aceste cunoștințe în viața reală.

Anul trecut, rezultatele obținute de elevii români ne-au clasat la coada clasamentului european, fiind sub medie la toate disciplinele.


Un dejean în vârstă de 30 de ani, urmărit internațional pentru act sexual cu un minor, a fost adus în țară de Poliția Română. Individul se ascundea în Italia, deși pe numele lui era emis un mandat de arestare de către judecătoria Dej pentru 2 ani de închisoare. Dejeanul a fost adus în țară odată cu alți patru romani condamnați pentru diferite fapte, pentru care Poliția Română a organizat un transport special. Cu toții au ajuns la închisoare.


Două persoane au fost reținute în județul Cluj în urma unor acțiuni ale polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate.

Un bărbat de 31 de ani a fost prins în flagrant având asupra sa peste 5 kilograme de canabis, ascunse într-un frigider de mici dimensiuni, ridicat de la un punct de livrare al unei firme de curierat. Valoarea drogurilor se ridică la aproximativ 50.000 de euro.

Cu o zi înainte, un alt bărbat, în vârstă de 37 de ani, a fost de asemenea prins în flagrant, în timp ce ridica 11,6 kilograme de canabis de la un punct similar de livrare.

În ambele cazuri, procurorii DIICOT Cluj au dispus reținerea suspecților și au sesizat Tribunalul Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Astăzi, 9 mai, sărbătorim Ziua Europei, simbol al păcii și unității între statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru România, aderarea la UE în 2007 a adus beneficii semnificative: libera circulație, acces la fonduri europene, modernizarea infrastructurii și garantarea drepturilor cetățenilor. De la aderare, România a primit peste 100 miliarde de lei bani europeni și a contribuit de trei ori mai puțin. Fără acești bani europeni nu am avea 900 kilometri de autostradă și drumuri expres. 100.000 de companii nu ar fi primit granturi de la Bruxelles, adică bani nerambursabil și fără acești bani europeni, 3 milioane de români nu ar fi conectați la canalizare, spun oficialii.

În întreaga țară au loc evenimente dedicate acestei zile, sub semnul solidarității europene.

 

 

 

Vizualizari: 293