Renumitul Târg de Toamnă de la Negreni, din județul Cluj, va avea loc săptămâna aceasta, de joi, 10 octombrie, până duminică, 13 octombrie. Trenurile de călători Cluj-Oradea vor avea opriri în stația de la Negreni. Localitatea Negreni a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în anul 1815, arată reprezentanții Primăriei din localitate. Probabil, însă, spun aceștia, târguri au fost organizate și înainte de acel an.

Dar de atunci, în fiecare an, în al doilea weekend din luna octombrie, zeci de mii de oameni se adună în localitatea Negreni din județul Cluj, la cel mai mare târg de antichități și nu numai din Transilvania.


Povestea partizanilor din apuseni, care au trăit ascunși în munți pentru a nu fi găsiți de securitatea comunistă, poate fi acum aflată printr-un traseu de drumeții. “Calea Partizanilor” a fost inaugurată ieri, în creierii munților, la limita dintre Cluj și Bihor, într-un peisaj de poveste. E un traseu lung de 10 kilometri, care pornește din comuna Margau pe poteci înguste care șerpuiesc deopotrivă atât prin păduri de brad cât și pe culmi. Traseul este presărat de 9 popasuri, dar nu doar pentru odihnă ci și pentru informare. În fiecare popas a fost montat câte un panou care cuprinde secvențe și informații din povestea Grupului Șușman.

În plus, pentru a înțelege mai bine prin ce au trecut moții care s-au opus dictaturii comuniste, fiecărei opriri îi e alocat un fișier audio, reconstituire a întâmplărilor de atunci. E vorba de anii 50, când un grup de moți ce îndrăzneau a vrea să fie liberi, a reușit să supraviețuiască în sălbăticia apusenilor timp de aproape un deceniu, cu securitatea pe urme. Traseul are și o hartă digitală, care nu doar te ajută să îl străbați ci îți explică și semnificația fiecărui loc prin care au trecut partizanii și au trăit în pustiu, cu ajutorul celorlalți moți.

La inaugurarea traseului a participat și Principesa Sofia, strănepoata Regelui Ferdinand al României, care în 1925, după întâlnirea cu Teodor Șușman, liderul de mai târziu al grupului de partizani de la Răchițele, a împroprietărit cu păduri și pășuni moții din satele Apuseniului.


Deznodământ fericit în cazul bărbatului de 83 de ani din Nireș, dispărut ieri dimineață de acasă. După 24 de ore de căutări, acesta a fost găsit în această dimineață. Bătrânul și-a petrecut noaptea sub cerul liber, în câmp. Locul în care a fost găsit se află la o distanță de peste 1 kilometru de casă, și spun cunoscătorii zonei, traseul până acolo, mai ales pentru o persoană în vârstă, e destul de greoi.

Un localnic ce are teren în zona respectivă l-a observat astăzi pe bătrân stând pe iarbă, așa că i-a alertat pe cei care îl căutau. Starea generală a bătrânului este bună, deși și-a petrecut noaptea în frig și ploaie. A fost dus acasă, unde s-a solicitat intervenția ambulanței pentru a-i face o evaluare.

Vă reamintim, bărbatul de 83 de ani a dispărut ieri de acasă, din Nireș. Acesta suferă și de Alzhaimer, așa că cel mai probabil nu și-a mai amintit drumul spre casă.

 

 

Vizualizari: