O propunere a Guvernului ar putea lăsa fără voucherele de vacanţă o anumită categorie de salariaţi din sistemul bugetar.
Este vorba despre angajații de la Stat care au un salariu net mai mare de 8000 lei lunar. De asemenea, valoarea tichetelor de vacanță pentru bugetarii care le vor primi în continuare va crește, de la 1450 lei la 1600 lei, dar nu înseamnă că își vor putea lua cazări mai scumpe. Și pentru voucherele de vacanță se vor plăti contribuții de sănătate, iar majorarea este doar cât să acopere aceste rețineri.
Măsura face parte din reforma bugetară anunțată deja de Guvern la Bruxel și va intra în vigoare la 1 octombrie. Tot de atunci va crește salariul minim pe economie cu 10%, dar vor fi tăiate facilitățile fiscale existente în anumite domenii, cum e cel IT de exemplu.
⚡⚡⚡
Dacă acum pe final de vară aveai programat un concediu în Grecia, informează-te foarte bine înainte de a porni la drum.
Sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică și funcționarea Internetului, de această dată din cauza furtunilor. De asemenea, Autorităţile din Grecia au impus o interdicţie de călătorie în multe zone din centrul ţării ca răspuns la furtunile puternice care s-au abătut asupra teritoriului grecesc si care au adus precipitaţii fără precedent. Sunt probleme in Volos si Skiatos, acolo unde viiturile au maturat tot ce au gasit in cale.
MAE le recomanda romanilor sa se intereseze despre situatia din fiecare zona inainte de a porni la drum.
⚡⚡⚡
Principalele agenții care derulează fonduri europene în agricultura românescă, amenință cu greva.
Vorbim despre angajații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Motivul îl reprezintă o eventuală reorganizare a celor două instituții, care ar lăsa birourile din subordine cu mai puțini angajați, în condițiile în care, spun sindicatele, și așa există un deficit de personal.
Sindicatele acestor două instituții au semnat un protocol de parteneriat la care au aderat 42000 de angajați, pentru a-și arăta împreună nemulțumirile. Sindicaliștii de la APIA și AFIR sunt deciși să delanseze greva generală și să blocheze fondurile europene în cazul în care nu vor fi luați în considerare.
⚡⚡⚡
Au rămas doar câteva zile până la începerea noului an școlar, iar în județul Cluj 14% dintre clădirile unităților de învățământ nu au fost autorizate pentru securitate la incendiu.
Este vorba despre 131 de imobile dintr-un total de 901, a anunțat șeful ISJ Cluj, Marinela Marc. Dintre cele 131, pentru 60 s-a eliberat aviz de securitate. Șefa ISJ Cluj a precizat că deși vorbim în unele cazuri de clădiri noi, sunt costuri cu obținerea autorizațiilor, iar unii primari au amânat alocarea unor sume.
La Dej este în curs de autorizare clădirea Atelierelor Liceului Tehnologic ”Someș” unde se efectuează lucrări de reabilitare.
În mediul rural sunt clădiri neautorizate din cauza lipsei apei potabile în Panticeu, Recea Cristur, Cășeiu, Mica, Unguraș, Vad, Buza, Sînmărtin si sunt în curs de autorizare școli din Cășeiu, Izvoru Crișului, Săcuieu, Mica și Vad.
La nivelul județului Cluj sunt, în total, 217 școli de stat și 64 private, cu un efectiv de 105.000 elevi.
⚡⚡⚡
Cu o lună înainte de începerea noului an universitar, a îneput goana chiriilor în Cluj-Napoca.
Cererea mare a făcut ca prețurile să crească în ultimele săptămâni, destul de semnificativ în unele cazuri. Sunt diferențe mari și față de anii trecuți, când un apartament cu 2 camere se închiria în medie cu 400-500 euro/luna . În acest an, în aceeași zonă, chiria pentru un aparataent cu 2 camere ajunge la 550 euro.
Cea mai mare căutare o au apartamentele situate în apropierea campusurilor studențești. Acolo, prețurile ajung și la 600-650 de euro pentru 2 camere, dar spun agenții imobiliari, o soluție pentru cei cu buget redus ar fi locuințele de la periferie, având în vedere că transportul în comun e bine pus la punct în oraș.
Un alt fenomen, spun specialiștii, este refuzul proprietarilor de a semna contracte pe o perioadă mai lungă de un an. Motivul e simplu: proprietarii speră ca anul viitor vor putea mări din nou prețul la chirie.
⚡⚡⚡
Compania de Apă „Someș” a demarat lucrările de extindere a rețelei de apă potabilă în localitățile Borșa, Borșa Cătun și Giula din județul Cluj.
În prezent, localitățile Borșa, Borșa Cătun și Giula dispun de rețele de apă potabilă însă nu pe toate străzile și ulițele. Extinderea rețelei de distribuție va asigura accesul la apă potabilă pentru toți cetățenii din cele trei localități care, în acest moment, folosesc apă potabilă din surse proprii, fântâni și izvoare.
Lucrările de extindere a rețelei de apă, ce se vor derula pe o perioadă de maxim 18 luni, vor acoperi o lungime de 6,25 km.
Valoarea contractului de lucrări este de 2.021.592 de lei.