Judecătorii Curții Constituționale a României au decis ieri ca voturile din toate secțiile de votare din întreaga țară să fie renumărate. Decizia vine în urma sesizării făcute de unul dintre candidați, Cristian Terheș, care spune că voturile acordate de oamenii lui Ludovic Orban ar fi fost transferate în secțiile de votare către Elena Lasconi. Decizia CCR urmează să fie transmisa către Autoritatea Electorală Permanentă.

Terheș a transmis în plângerea pe care a înaintat-o către CCR că Ludovic Orban ar fi primit 20 000 de voturi cu toate că își anunțase retragerea din cursa electorală și că are suspiciuni că o parte din aceste voturi ar fi fost transferate ilegal către candidata USR, Elena Lasconi. Acest transfer ar fi afectat ierarhia locurilor 2 și 3 din primul tur al Alegerilor Prezidențiale, având în vedere că diferența dintre locurile 2 și 3 a fost de doar 2700 de voturi, conform sesizării făcută de Terheș.


Consiliul Suprem de Apărare a Țării a transmis ieri că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral din România. De asemenea, în urma analizei pe care au făcut-o reprezentanții statului, a reieșit că prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia. S-a întâmplat acest lucru pentru că platforma nu l-a marcat drept candidat politic, având în vedere că a publicat materialele electorale fără a trece pe ele codul Mandatarului Financiar, lucru obligatoriu în cazul tuturor candidaților.

În acest mod, se arată în comunicatul CSAT, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC. CSAT spune că a transmis constătrile autorităților competente pentru a lua măsuri.


E oficial. România intră în spațiul Schengen din 1 ianuarie, ceea ce înseamnă că vor dispărea controalele la frontieră.

Aderarea completă a României la spațiul Schengen de la 1 ianuarie a fost agreată la Bruxelles, în Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene. Decizia a fost luată după repetate amânări și după 17 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.
Aderarea va fi oficializată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) care se va reuni pe 12 decembrie.