Zilele trecute, Ministerul Educației a publicat rezultatele obținute de cadrele didactice care au susținut proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice din învățământul preuniversitar. Pentru a promova, dascălii au fost obligați să obțină cel puțin nota 7, iar în județul Cluj procentul de promovabilitate a fost de 50,32%. Cinci candidați au reușit să obțină nota 10, iar 780 dintre ei au obținut note între 7 și 9,99.

Dejul și Gherla s-au remarcat în urma rezultatelor obținute. Astfel, Andreia Câmpan de Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej a obținut la concursul de titularizare 9,25, ocupând poziția a treia în județul Cluj.  Lucrează în învățământ de trei ani și ne-a declarat că pregătirea continuă a ajutat-o să obțină o notă atât de mare.

La Gherla, Vivien Hideg, educatoare la Grădinița cu Program Prelungit „Căsuța Fermecată”, a obținut 9,95 la linia maghiară. Spune că dragostea pentru copii a determinat-o să aleagă învățământul, dar și dorința profundă de a modela mici indivizi. Pregătirea continuă și intensă spune că a ajutat-o să obțină nota mare.

Nemulțumiții au putut depune contestații, care vor fi soluționate până pe 31 iulie.


Vacanţa are legătură strânsă cu epuizarea mentală şi începe chiar și cu o lună înainte de concediu. Epuizarea de vacanţă este un nou fenomen descoperit de psihologi, care au demonstrat că în loc să ne relaxam atunci când ne gândim la zilele libere, din contră, ne stresăm.

Vrem să rezolvăm pe fugă totul într-un timp foarte scurt, iar acest lucru ne face doar rău. Au numit acest fenomen BURN-out de vacanță și spun specialiștii, dacă nu îl luăm în serios, riscă să ne strice toată vacanța. Ar trebui să ne îngrijorăm, spun specialiștii atunci când adormim din ce în ce mai greu și cu gândul la problemele de la muncă, atunci când indiferent de motiv devenim irascibili cu cei din jur, chiar dacă nu îi cunoaștem și când uităm lucruri banale, de exemplu, unde am parcat mașina.

De asemenea, burn-outul vine și cu scăderea poftei de mâncare. Ce putem face? O deconectare totală de la locul de muncă atunci când suntem în vacanță, dar și să stăm câteva zile libere acasă înainte de a merge în călătorie, pentru a ne acomoda cu noul program.


Dejul a fost capitala roboticii în acest weekend. Timp de 2 zile s-a desfășurat la Sala Sporturilor competiția de robotică „Someș Tech Challenge 2024”, organizată de Team Vectron de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”.

Competiția a fost extrem de puternică, deoarece au participat 28 de echipe din întreaga țară, cu cei mai buni concurenți, unii dintre ei participanți și chiar premianți la diverse competiții internaționale, atât în Europa cât și în SUA. Concursul de la Dej a fost în afara competițiilor oficiale regulate, dar e un prilej de pregătire pentru echipe, care în septembrie încep construirea altor roboți, după cerințele noului sezon.

 

 

Vizualizari: