Reîncepe Miercurea Alarmelor. Exercițiul de alarmare este reluat în toată țara după o pauză de câteva luni și va avea loc din nou, în ultima zi de miercuri din fiecare lună. Rolul acestui exercițiu este de a testa funcționarea sirenelor de dezastre din întreaga țară, dar și modul în care într-o astfel de situație funcționează fluxul de informații între autorități.

Așadar, în fiecare miercuri de la ora 10, toate cele 7.500 de sirene existente în toată țara vor suna, dar la auzul acestora oamenii nu trebuie să facă absolut nimic, fiind doar un exercițiu. Cele mai frecvente situații reale în care pot suna alarmele sunt cele pentru dezastre naturale, cum ar fi inundațiile sau alunecările de teren.

Alarma de dezastre se compune din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele. În cazul ALARMEI AERIENE, sunt 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de 4 secunde între ele.

Sunetul care anunță încetarea alarmei este continuu, de aceeași intensitate, timp de 2 minute.


Dacă ai drum astăzi și mâine prin zona centrală, trebuie să sții că sunt restricții de circulație. Încă de azi dimineață de la ora 8 și până mâine, circulația rutieră este închisă pe strada 1 Mai între Cercul Militar și intersecția cu strada Mihai Eminescu (Finanțe). Restricțiile sunt necesare pentru ca muncitorii să poată asfalta această porțiune de drum, cuprinsă în proiectul  „Amenajarea zonei pietonale centrale în vederea reducerii emisiilor de carbon în zona centrală a municipiului Dej”.

Se va circula cu restricții și dinspre sensul giratoriu zona Lupa Capitolina înspre str. Mihai Eminescu. Conducătorii auto sunt rugați să nu parcheze în zona afectată de lucrări și să utilizeze străzile adiacente acesteia.


Țigările electronice și dispozitivele de vapat tutun, care până acum puteau fi utilizate în localurile publice închise, vor avea „INTERZIS” și în aceste locuri. Camera Deputaților a adoptat ieri un proiect de lege prin care aceste dispozitive nu vor mai putea fi folosite în baruri, cafenele, cluburi sau restaurante, exact ca în cazul țigărilor clasice. Amenzile pot ajunge până la 100.000 lei.

Inițiativa legislativă a fost votată cu 242 de voturi PENTRU și 1 împotrivă. Pe lângă utilizarea lor în spațiile închise, se interzice și comandarea acestora la domiciliu de către minori. Firmele de curierat trebuie să verifice vârsta clienților atunci când livrează produse din tutun, iar țigările electronice nu vor mai putea fi vândute nici în automate. De asemenea, unitățile din învățământ din toată țara vor trebui să desfășoare activități de informare în rândul elevilor despre noile reguli.

Țigările electronice nu doar că vor fi interzise în spațiile închise, dar și în unele locuri din exterior, cum ar fi locuri de joacă, parcuri sau stații de autobuz.

Legea va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis.


Ajutor pentru cultivatorii de cartofi. A început sesiunea prin care cei care cultivă minimum 0,30 ha de cartofi în acest an pot solicita sprijin financiar în cadrul programului de susținere a producției de cartofi pentru consum. Sprijinul acordat este în valoare de 200 euro/hectar și se acordă proporțional cu suprafața cultivată.

Pot primi acest sprijin toți producătorii agricoli, atât cei organizați într-o formă juridică, cât și persoanele fizice, dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  • cultivă cartofi destinați consumului uman pe minim 0,30 ha;
– dovedesc suprafața cultivată cu adeverință din Registrul agricol
  •  obțin o producție de minimum 15 tone/ha, din care comercializează minimum 6 tone/ha;
  • valorifică producția pe piață până la data de 18 noiembrie 2024 (inclusiv);

Potențialii beneficiari vor depune Cererile de înscriere în program pana in 20 mai., la direcțiile județene agricole. Detalii mai amănunțite pot fi găsite pe pagina de facebook a Direcției pentru agricultură a județului CLUJ.