Niciun elev din judetul Cluj nu a obținut media 10 la simularea examenului de Evaluăre Naționale. Au fost în total 8 note de zece la limba română, limba maternă și matematică, disciplinele la care au avut loc simulările.

La nivelul județului Cluj, simularea examenului de Evaluare Națională s-a desfășura în 110 unități de învățământ preuniversitar pentru cei 5.834 de elevi ai claselor a VIII-a. 304 elevi nu s-au prezentat. Rezultatele obținute de elevi evidențiază o rată a notelor peste 5 de 72,73%, potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Cluj.

În ceea ce privește mediile, 27,27% nu au reușit să obțină 5.

La limba și literatura română, 68 de elevi au primit note între 1 și 1,99. Cei mai mulți elevi au obținut note între 8 și 8,88, respectiv 1.236. La această disciplină 3 elevi au obținut nota 10.

La matematică au fost 71 de note între 1 și 1,99 și 1.005 între 4 și 4,99.


La alegerile europarlamentare, PSD și PNL au decis să intre în lupta cu o listă comună de candidați, iar o posibilă listă a apărut deja în presă.

Până la alegerile din iunie aceasta poate suferi modificări, iar printre candidați se află și doi reprezentanți ai Clujului, pe locurile 8, respectiv 13. Este vorba de actualul senator PSD Cluj Vasile Dâncu, pe poziția a opta, și de președintele PNL Cluj, Daniel Buda, pe poziția a 13-a.

Din punct de vedere al eligibilității, Vasile Dâncu poate fi sigur de mandat, în timp ce Daniel Buda va continua în Parlamentul European dacă alianța PSD-PNL va obține peste 36-37% din voturi, lucru probabil dacă ținem cont că, înainte de anunțarea deciziei de a candida pe liste comune, PSD avea în sondaje între 29 și 30%, iar PNL, între 18 și 19%, scrie stirileprotv.

Pe primele 3 locuri ale listei, care vor prinde în mod negreșit un mandat de europarlamentar sunt Mihai Tudose, Rareș Bogdan și Claudiu Manda.


Uniunea Europeană vrea să schimbe regulile obținerii permisului auto. Parlamentul European va dezbate, săptămâna aceasta, noile norme privind permisele de conducere din UE și introducerea permiselor digitale.

Conform normelor propuse, vârsta legală pentru susținerea examenului de conducere – va fi 17 ani cu o perioadă de probă de doi ani, în care vor fi însoțiti atunci când urcă la volan; Toleranță zero pentru conducerea sub influența alcoolului în rândul șoferilor începători;

O evaluare mai bine direcționată a aptitudinii din punct de vedere medical, luând în considerare progresele înregistrate în tratamentul medical pentru boli precum diabetul;

Simplificarea recunoașterii permiselor de conducere între statele membre, prin introducerea unui permis de conducere digital.

Permisele de conducere vor fi valabile 15 ani pentru motociclete, autoturisme și tractoare și 5 ani pentru camioane și autobuze, conform proiectului de norme.