Un bărbat în vârstă de 39 de ani din județul Mureș a ajuns în arestul poliției, după ce a tâlhărit un bătrân pe o stradă din Dej.

S-a înâmplat seara în jurul orei 22, iar după ce tâlharul l-a bătut pe bătrânul de 89 de ani, i-a furat suma de 5000 lei. După cinci zile, polițiștii au reușit să îl găsească pe inculpat și l-au reținut. Au recuperat și o parte din prejudiciu.

Bărbatul a fost tâlhărit în 16 august, iar în urma bătăii primite a fost transportat la spitalul din Dej. Imediat după aceea, polițiștii de investigații criminale au efectuat activități operative pentru depistarea autorului. Au reușit să îl identifice în județul Mureș, acolo unde avea domiciliul. Prejudiciul a fost recuperat în proporție de 85%.

Ieri, în urma probatoriului administrat, polițiștii au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, ulterior bărbatul fiind prezentat magistraților Judecătoriei Dej, care au dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile.

⚡⚡⚡

Creșterea prețurilor și diminuarea veniturilor disponibile sunt principalele motive invocate de părinții care spun că intenționează să cheltuiască mai puțin anul acesta pe produse necesare pentru începerea anului școlar, iar bugetul alocat pentru fiecare copil în acest scop ar putea să scadă cu 10% față de anul trecut, conform unui studiu.

Acest comportament se manifestă în condițiile în care 31% dintre participanții la studiu se confruntă cu o deteriorare a situației financiare comparativ cu anul trecut.

Conform studiului, procentul celor care spun că vor cheltui mai mult anul acesta pe produse destinate școlii a scăzut la 32%, de la 37% anul anterior, dar motivul creșterii sumelor alocate este legat tot de majorarea prețurilor (75% dintre cei care spun că vor cheltui sume mai mari invocă acest motiv).

În aceste condiții, cheltuielile cu hainele și cele cu produsele de tehnologie urmează să scadă, dar cele cu rechizitele clasice ar putea crește cu 20% față de anul trecut. Per total, conform estimărilor cuprinse în studiu, piața produselor necesare începerii școlii se va reduce cu 9% comparativ cu anul trecut.

Cu toate acestea, mulți părinți sunt dispuși să cumpere produse mai scumpe, din categoriile îmbrăcăminte sau accesorii și produse de tehnologie (56%), pentru a beneficia de o calitate mai bună sau pentru a-și mulțumi copilul.

⚡⚡⚡

Cântărețul italian Toto Cutugno a murit ieri, la 80 de ani, la spitalul San Raffaele din Milano unde era internat.

În urmă cu 10 ani, Toto Cutugno fusese diagnosticat cu cancer de prostată, afecțiune pe care, susținea el, a învins-o. Boala a recidivat însă, în luna aprilie 2022, artistul italian a suferit complicaţii şi a fost internat de urgenţă în stare critică într-un spital privat având cancer metastatic de prostată. În ultimele zile starea i s-a agravat, iar compozitorul, insturmentistul și cântărețul italian a decedat.

Toto Cutugno (prenumele său real fiind Salvatore) – s-a născut la 7 iulie 1943, la Toscana, Italia.

⚡⚡⚡

În sfârșit, gara din Dej, celebră chiar și în bancuri pentru condițiile nu prea prielnice pe care le oferă, va intra în modernizare.

Regionala de Căi Ferate Cluj a scos la licitație lucrarile in cadrul programului de reabilitare a 47 de stații de cale ferată, Dejul fiind inclus în cel de-al patrulea lot.

Conform anunțului, este necesară consolidarea și renovarea integrală a clădirii pentru călători, lucrări de reorganizare ale spațiilor existente, astfel încât să se îmbunătățească serviciile oferite publicului călător.

Ofertele se pot depune până în 26 septembrie, iar câștigătorul va avea la dispoziție 9 luni pentru proiectare și 20 de luni pentru execuție.

Potrivit caietul de sarcini, clădirea va fi complet modernizată și eficientizată termic, fostul restaurant, acum închis, urmează să se redeschidă, iar peronul va avea dotări la standarde actuale: bănci de tip „antivandal”, automate de bilete, afișaj electronic, wi-fi, panouri informative, panouri publicitare, coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, sistem de supraveghere video, difuzoare.

Valoarea lucrarilor este estimată la 32 milioane de lei.

⚡⚡⚡

Tot mai mulți români își iau…scutere electrice.

Începând cu luna ianuarie, interesul pentru scutere electrice a cunoscut o creştere fără precedent, de 173%, subliniind schimbările înregistrate în peisajul preferinţelor de mobilitate urbană. Sintagma ‘scutere electrice’ plus alte cuvinte cheie înrudite au generat peste 170.000 de căutări pe Google în ultimul an, cu o medie lunară de 5.400 de căutări. Dintre cele 170.000 de căutări efectuate, aproape 160.000 au fost făcute de pe dispozitive mobile. Creşterea numărului de căutări online este incontestabil legată de îngrijorările din ce în ce mai mari legate de mediu, de poluarea din marile oraşe, dar totodată şi de costurile mari cu carburantul tradiţional”, se menţionează în studiul intern realizat de ATVRom, în perioada iulie-august 2023.

⚡⚡⚡

Un tânăr din cinci este șomer, iar cei care lucrează aleg domenii în care se angajează ușor și sunt bine plătiți, chiar dacă nu au studii specifice.

Pe cea mai mare platforma de joburi din țară, un tânăr aplică, în medie, la 9 joburi, preponderent în Retail, comerț online, Call Center, Turism sau HoReCa.

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani este de aproape 22%, potrivit celor mai recente date transmise de Institutul Național de Statistică. Totodată, dintre cei care au un loc de muncă, 40% sunt înregistrați în Comerț și Agricultură, chiar dacă au studii superioare. Principalul motiv este că salariile pentru joburile de la început de drum sunt prea mici pentru a acoperi nevoile tinerilor, așa cum declarau 64% dintre respondenții celui mai recent sondaj bestjobs . Astfel, 40% dintre ei ajung să-și înceapă cariera într-un domeniu nou, pentru care nu au studii sau care nu necesită un anumit set de abilități, doar pentru a câștiga un salariu mai bun și experiență în CV.