E oficial. Călin Georgescu și Elena Lasconi sunt finaliștii alegerilor prezidențiale din România. Actualul independent cu multiple funcții obținute cu ajutorul politicului în ultimii ani, Călin Georgescu, a fost votat de 2,1 milioane de români, în timp ce Elena Lasconi de la USR, actual primar în Câmpulung a fost votată de 1,7 milioane de alegători.
Sociologii au încercat să găsească o explicație pentru care un necunoscut cu viziuni antieuropene a fost votat în număr atât de mare, inclusiv de persoanele care beneficiază din plin de dreptul la muncă și libera circulație oferite de Uniunea Europeană. Profilul alegătorului lui Călin Georgescu e tânăr, cu vârsta până în 44 de ani, fără școală, cu școală primară sau maximum medie, spun sociologii. Astfel, 31% dintre tinerii de 18-24 de ani au votat cu Georgescu, în contrast cu doar 8% dintre alegătorii cu vârsta de peste 65 de ani. 20% dintre persoanele cu studii primare și fără studii și 23% dintre persoanele cu studii medii au votat cu Georgescu, comparativ cu 13% dintre persoanele cu studii superioare, arată studiul inscop.
Alegerea unui necunoscut, cu declarații antieuropene și mai degrabă pro-ruse se simte deja și în mediul economic. Toate marile acțiuni de la Bursa de valori București au scăzut ieri încă de la primele ore, fiind efectul lipsei de predictibilitate dat de succesul unui candidat cu păreri radicale. Au avut scăderi la acțiuni toate marile companii din România, în special cele din Energie.
Specialiștii atrag atenția că orice astfel de decizie sau alegere politică se resimte din plin în economie și investitorii străini își scad încrederea în țara noastră, având în vedere că vorbim despere un posibil viitor președinte despre care nu se știe mare lucru, dar care s-a arătat un susținător al lui Vladimir Putin și Rusiei, contrar valorilor europene la care aspiră România. În plus, Georgescu nu s-a declarat foarte fericit nici cu prezența României în Nato, declarând că nu reprezintă interesele României și susține introducerea stagiului militar obligatoriu.
Ca măsuri economice, din programul publicat de Georgescu pe site-ul personal, propune o Cotă unică de 10%, impozitarea cu 2% a companiilor cu afaceri de peste 1 milion de euro, asocierea liberă a proprietarilor agricoli în cooperative și facilități fiscale oferite de stat producătorilor.
Primăria Municipiul Dej în parteneriat cu Asociația „Confluențe Someșene organizează în data de 27 noiembrie, începând cu ora 18:00, cea de a treia ediție a Galei Excelenței în Educație.
Evenimentul are loc la Centrul Cultural „Arta” Dej, iar cu această ocazie vor fi premiați elevii cu rezultate excepționale obținute în anul școlar 2023-2024 la olimpiade, examene și concursuri. Pe lângă rezultatele la învățătură vor fi premiați și sportivi din cadrul cluburilor dejene cu rezultate deosebite în cadrul competițiilor.
Partidul Național Liberal are o nouă conducere centrală, după demisia lui Nicolae Ciucă în urma rezultatelor extrem de slabe de la alegerile prezidențiale. Noua conducere centrală a Partidului Național Liberal este formata din Ilie Bolojan președinte interimar; Adrian Vestea – secretar general;
prim-vicepreședinși: Dan Motreanu Ciprian Ciucu (primar sector 6); Emil Boc (primar Cluj-Napoca) și Valeriu Iftimie (președinte Consiliul Județean Botoșani).
De asemenea, liberalii susţin în turul al doilea candidatura Elenei Lasconi „fără niciun fel de negociere”, am incheiat citatul.
Știrea inițială – Nicolae Ciucă a anunțat că demisionează din funcția de președinte al PNL după ce a obținut doar 8,79% din voturi, cu mult sub estimările partidului. Anunțul demisiei lui Ciuca a venit după ce și Marcel Ciolacu, a anunțat ieri că a demisionat de la șefia PSD.