Tot mai mulți străini stabiliți în județul Cluj. Peste 3.000 de permise de ședere și mai mult de o mie, mai exact 1.133 de avize de angajare pentru străini au fost emise de către Serviciul pentru Imigrări în primele 6 luni din 2024 la Cluj, mai mulți cu 20% decât în aceeași perioadă a anului trecut.

A scăzut în schimb numărul străinilor care lucrează la negru. În ultimele 12 luni, ITM a depistat doar 12 cetățeni străini care desfășurau muncă ilegală. Domeniile în care lucrează cei mai mulți străini sunt HoReCa, construcții și panificație.

Conform poliției, 29 de străini au fost depistați în situații ilegale și au fost aplicate amenzii în valoare de peste 100.000 de lei.

Județul Cluj are aproape 25.000 de străini rezidenți dintre care mai mult de jumătate din state terțe precum Sri Lanka, Nepal, Moldova, Vietnam si India. Aproape 10.000 sunt din Franța, Germania, Italia și Spania. Motivele rezidenței sunt munca și studiile.


Doi interlopi clujeni, cunoscuți ca lideri ai unei grupări infracționale organizate, destructurată de DIICOT, au fost aduși în țară Cei doi, dați în urmărire generală, inclusiv pentru trafic de droguri, au fost depistați în orașul Alicante din Spania.

Potrivit Poliției Române, pe numele unuia dintre ei exista și un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 6 ani și 7 luni, pentru trafic de droguri și constituirea unui grup infracțional organizat.

Pe numele celuilalt era, de asemenea emis un mandat de arestare preventivă, pentru 30 de zile, în lipsă, fiind urmărit internațional. Unul dintre ei își schimbase total înfățișarea pentru a nu fi recunoscut. Și-a șters aproape toate tatuajele de pe corp, a slăbit zeci de kilograme și în anumite zone chiar a apelat la intervenții cu botox, scrie presa spaniolă.


Comisia Europeană urechează România pentru nerespectarea regulamentelor privind depozitele de deșeuri, mai exact a gropilor de gunoi. Potrivit comunicatului de presă al Executivului comunitar, avizul motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.

Directiva privind depozitele de deșeuri stabilește standardele necesare pentru gestionarea acestora, având ca scop prevenirea impactului negativ asupra sănătății umane, apei, solului și aerului. Conform acestei directive, statele membre sunt obligate să se asigure că numai deșeurile tratate sunt depozitate la gropile de gunoi.

În luna noiembrie 2021, Comisia Europeană a adresat României o scrisoare de punere în întârziere referitoare la deficiențele observate la cinci gropi de gunoi, precum și la lipsa unui cadru integrat și adecvat pentru instalațiile de tratare a deșeurilor, în conformitate cu cele mai bune tehnici disponibile.

Acum, Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.


Că tot e perioada vacanțelor, azi aflam că Pașaportul Românesc e din ce în ce mai puternic în ultimii ani. Românii pot intra în 177 de țări fără a avea nevoie de viză. România se află pe locul 14 în acest clasament alcătuit de Henley Passport Index.

Ca termen de comparație, în anul 2006, România se afla pe locul 34. Si pasaportul vecinilor Bulgari se afla tot pe locul 14 in acest top, dar ungurii stau mai bine. CU pasaportul unguresc se paote intra fara viza in zece tari in plus fata de cel Romanesc.

Pașaportul statului Singapore a fost desemnat cel mai puternic document de călătorie din lume. Pe ultimele locuri se află Afghanistan, Siria si Irak, cu mai puțin de 30 de țări în care cetățenii acestor țări pot călători fără viză.


Sunt suspiciuni în județul Bistrița Năsăud că o parte din alegerile locale ar fi fost fraudate. Procurorii DNA din mai multe județe au descins în 7 locații, atât la o primărie cât și la persoane fizice, pentru un dosar penal care vizeazăă comiterea infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat, fals, uz de fals, fals informatic și coruperea alegătorilor.

Mai exact, spun procurorii, in perioada martie – iunie, funcționari din cadrul unei primării din județul Bistrița Năsăud, au eliberat în fals mai multe adeverințe pentru stabilirea domiciliului pe raza comunei a unor persoane care în realitate nu dețineau proprietăți în perimetrul respectiv, cu scopul de a vota un anumit candidat la alegerile locale.. În urma schimbării domiciliului și a exercitării votului, fiecare persoană a primit suma de 700 de lei.

A fost dispusă măsura reținerii pentru 24 ore față de 4 persoane fără calitate specială,dar si asupra primarului localității, viceprimarului, secretarul primăriei și un viitor consilier local.

 

 

 

 

Vizualizari: