Când spui “CFR” trebuie să te gândești la cele mai rele condiții pe care le poate oferi o companie de transport feroviar.

Vagonele trenurilor transportatorului de stat sunt adevarate cuptoare pe roți, pentru că prea puține au aer condiționat, iar cei care călătoresc în perioada caniculei pe rute lungi, au nevoie de foarte multă putere și rezistență la căldură.

Cei care au circulat ieri cu trenul IR de la Iași la Timișoara au avut de îndurat temperaturi extrem de mari în interiorul vagonului, pentru că aerul condiționat nu funcționa. Afișajul indica 42 de grade Celsius în partea exterioară a garniturii, ceea ce înseamnă că în interior, din cauza soarelui care pătrundea prin geamuri, temperatura era mult mai mare. Oamenii au încercat să se răcorească așa cum au putut, cu evantaie sau reviste cu care și-au făcut vânt.

Un călător a fost transportat la spitalul din Dej, după ce spun oamenii, i s-ar fi făcut rău în vagon pe fondul căldurii. Meteorologii spun că cel puțin până la finalul săptămânii vom avea parte de temperaturi la fel de ridicate, după care se va mai răcori ușor.

⚡⚡⚡

Inconștiență maximă a unui bistrițean aflat la cumpărături într-un centru comercial din Cluj-Napoca.

Fără să se gândească la temeperaturile de afară, care la orele pranzului treceau de 30 de grade, și-a lăsat câinele închis în mașină în timp ce el se afla la cumpărături in mall. În doar câteva minute, temperatura din mașină a ajuns la un nivel greu de suportat, astfel că animalul a devenit inconștient.

Câinele din mașină a fost observat de o femeie aflată în parcarea mall-ului, care a anunțat autoritățile. S-a intervenit destul de rapid, însă nu se știe de cât timp se afla animalul în mașină, cu toate geamurile închise. A fost dus de urgență la un cabinet veterinar, dar în stare extrem de gravă, deoarece temperatura corporală îi urcase la 42 de grade Celsius, extrem de mult. La fața locului au fost trimiși și polițiștii, însă așa cum ne-au obișnuit în multe alte situații, nu au aplicat măsurile legale ci au preferat să se ascundă în spatele birocrației, transmițând că trebuie făcute cercetări pentru a stabili dacă animalul a fost pus în pericol.

Medicii veterinari atrag atenția că în ultima perioadă s-a înmulțit numărul animalelor lăsate în mașină în timp ce proprietarii se află la cumpăraturi. Chiar și pe o temperatură exterioară de 20 de grade Celsius, în interiorul mașinii, temperatura crește rapid la un nivel la care viața animalului este pusă în pericol. Iar atunci când afară sunt 30 de grade, în mai puțin de o ora, temperatura din mașină depășește 60 de grade Celsius, astfel că nici măcar geamurile deschise nu ajută deloc.

⚡⚡⚡

În perioada 18-20 august, la nivelul municipiului Dej și a comunelor arondate, polițiștii au derulat o serie de acțiuni preventive, în baza planului “Blocada”, pentru prevenirea încălcării normelor de conviețuire socială și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, transmite IPJ Cluj prin intermediul unui comunicat.

În contextul verificărilor, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Dej și cei ai Secției 5 Poliție Rurală Dej, cu sprijinul jandarmilor au efectuat activități de control care au dus la aplicarea a 62 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 23.000 de lei.

Astfel, au fost constatate și aplicate 49 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier, 12 pentru fapte antisociale.

De asemenea, au fost reținute 6 permise de conducere și 3 certificate de înmatriculare.