Harta vacanțelor mobile din lunile februarie – martie 2024, câte o săptămână decisă de fiecare Inspectorat Școlar (ISJ / ISMB) în parte, a fost publicată de Ministerul Educației pe Facebook.

Cele mai multe județe au ales a treia săptămână din februarie pentru această vacanță mobilă care desparte modulul 3 al anului școlar de modulul cu numărul 4.

Elevii din județul Cluj vor avea vacanța de ski în perioada 19-25 februarie, alături de elevii din alte 24 de județe. Din vacanța de vară au mai rămas doar trei săptămâni, iar primul modul durează din 11 septembrie până pe 27 octombrie.

⚡⚡⚡

Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej organizează proiectul cultural „Ateliere de meșteșuguri la muzeu”.

Proiectul se va derula în perioada 4-8 septembrie în curtea Muzeului Municipal Dej între orele 09:00 – 12:00 și este dedicat copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani.

Participarea se face pe bază de înscriere până la data de 31 august direct la Muzeul Municipal Dej, sau prin e-mail: muzeul_dej@yahoo.com. Cei înscriși au acces la ateliere de amrgele, modelaj, confectionat papusi si masti, gastronomie, iar in 8 sept, in ultima zi, vor vizita muzeul si vor viziona filme documentare.

⚡⚡⚡

Profesorii vor putea confisca telefoanele elevilor la școală.

În noul an școlar vor fi restricții la utilizarea telefoanelor în școli, în perioada cursurilor. Modificările au fost introduse în noua Lege a educației, prin care este reglementată folosirea dispozitivelor mobile.

Așadar, din toamnă, elevii nu vor putea utiliza telefoanele în școli, cu excepția zonelor special autorizate conform regulamentului intern.

Măsura este mai strictă decât cea precedentă, care interzicea folosirea telefoanelor doar în timpul orelor de curs. Acum, dispozitivele pot fi confiscate de către profesori dacă sunt folosite în afara zonelor permise, urmând ca acestea să fie înapoiate ulterior.

Pentru învățământul liceal, școlile au libertatea de a decide în ce măsură permit folosirea dispozitivelor mobile. Totuși, legea permite utilizarea telefoanelor în timpul orelor de curs dacă sunt folosite strict în scop educațional, sub supravegherea cadrelor didactice.

⚡⚡⚡

Piciorul unui bărbat de aproximativ 40 de ani, a fost strivit, sâmbătă, de un utilaj agricol in localitatea Nires.

Bărbatul a fost preluat de către echipajul SMURD și dus la spital pentru îngrijiri medicale. Totul s-a intampalt pe un drum forestier din apropierea localitatii. Înspre locul solicitării s-au deplasat o autospecială și un echipaj SMURD, unde, îndrumați de aparținătorii persoanei rănite, au găsit bărbatul, în vârstă de aproximativ 40 de ani, care era coborât din pădure în remorca unui alt utilaj agricol.

Bărbatul a fost preluat de către echipajul SMURD și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale.