PSD și PNL au decis după lungi discuții că în acest an alegerile vor fi comasate. Mai mult, la alegerile europarlamentare, cele două partide vor merge cu liste comune.

Astfel, în 9 iunie vor avea loc alegerile locale (primari și consilieri locali), dar și cele europarlamentare. Alegerile prezidențiale au fost devansate, ambele tururi în luna septembrie, iar în luna decembrie vor avea loc cele parlamentare. Din septembrie, de când va fi ales noul președinte și până în decembrie când expiră mandatul celui prezent, vom avea doi președinți: unul ales și unul în funcție.

La alegerile din luna iunie, fiecare alegător va primi câte patru buletine de vot. Unul pentru primar, unul pentru consilieri locali, altul pentru consilierii județeni și unul pentru europarlamentari.

În septembrie vor avea loc doar alegerile Prezindențiale, însă ambele tururi, ceea ce înseamnă că alegătorii vor ieși de două ori la vot.


Au apus vremurile în care românii băteau la ușa vecinului atunci când rămâneau fără zahăr sau făina sau chiar lăsau cheia de rezervă atunci când plecau în concediu. Un studiu arată că două din trei persoane care locuiesc la bloc nu își cunosc vecinii deloc, dar nici nu ar fi prea interesați de acest lucru. Salvează situația tot cei mai în vârstă, care nu văd viața fără o cafea cu vecinii de palier.

Cei mai reticenți cu privire la vecini sunt cei din generațiile Y și Z, adică cei cu vârste între 18 și 43 ani care nu doar că nu sunt curioși să îi cunoască, dar abia dacă îi salută. La polul opus, cum era de așteptat, sunt cei care au peste peste 44 de ani care se declară destul de apropiați de vecinii lor și chiar se vizitează ocazional. Campioni sunt cei din generația Baby Boomers, părinții și bunicii noștri, care își consideră vecinii ca pe o familie extinsă.

Tinerii spun că din cauza programului aglomerat nu au apucat să îi cunoască pe cei de la ușa de alături, dar destul de mulți (33%) nu vor să le fie invadat spațiul personal.

În mediul rural, lucrurile stau puțin diferit, unde o relație rece cu vecinii e ultimul lucru pe care cineva și-l poate dori.

În privința certurilor dintre vecini, cele mai multe au apărut din cauza gălăgiei, a curiozității mult prea mare dar și din cauza lipsei locurilor de parcare, arată același studiu.


Tragedie în localitatea Maieru din județul Bistrița-Năsăud. Un băiat în vârstă de 13 ani a murit pe terenul de fotbal după un antrenament ușor. A intrat în stop cardio-respirator iar medicii nu au mai reușit să îl salveze. Conform colegilor de echipă, acesta consumase băuturi energizante înainte de antrenament și nu se alimentase corespunzător.

Conform unui proiect de lege adoptat recent, băuturile energizante vor fi interzise minorilor. Legea va intra în vigoare după promulgarea de către președintele Klaus Iohannis. Iniţiatorii legii au mărit şi amenzile pentru cei care nu vor respecta masurile şi vor să le scoată şi din tonomatele care sunt la îndemâna oricui. Mai exact, în funcție de gravitatea faptei, amenzile vor fi cuprinse între 100 și 30.000 lei.

Statisticile arată că 2 din 3 tineri consumă energizante zilnic. O doză de energizant de 250 de mililitri conţine, în medie, 80 de miligrame de cofeină. Patru astfel de băuturi consumate sunt echivalentul a 10 cafele espresso. Cei care consumă în mod repetat cantităţi mari de cofeină pot intra în sevraj atunci când organismul lor nu mai primeşte substanţa, dar pot apărea şi alte efecte adverse.