Ieri s-a încheiat pelerinajul de la Mănăstirea Nicula, care în acest an a fost cel mai mare din ultimul deceniu.

Aproape 30 000 de oameni au fost la mănăstire timp de 5 zile, s-au rugat și au cântat melodii religioase închinate Fecioarei Maria. Cel mai important moment al pelerinajului a fost luni seara, când icoana făcătoare de minuni a fost scoasă de preoți din biserică, purtată pe brațe și pusă în fața credinciosilor. De asemenea, la miezul nopții au înconjurat cu ea lăcașul de cult.

Ieri, la finalul sfintei liturghii, mitropolitul Clujului, Andrei Andreicut le-a vorbit oamenilor despre mila creștină dar și indiferența care domnește tot mai mult în ultima periodă. I-a îndemnat pe oameni să se întoarcă la credință și să o demonstreze prin fapte.

⚡⚡⚡

A fost razie pe șoselele din județ cu ocazia minivacanței de Sfânta Maria.

Polițiștii rutieri au acționat pe toate sectoarele de drumuri, în special în zonele în care s-au înregistrat valori ridicate de trafic, cum ar fi DN1C în zona municipiului Gherla, în scopul prevenirii accidentelor și ambuteiajelor rutiere.

Polițiștii au legitimat peste 800 de persoane, au verificat aproximativ 400 de autovehicule, iar în urma constatărilor au aplicat 350 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 137.000 de lei.

De asemenea, oamenii legii au reținut 74 de permise de conducere, dintre care 41 pentru încălcarea regimului legal de viteză, 4 pentru conducerea sub influența alcoolului, restul fiind pentru alte abateri.

Totodată, în cadrul verificărilor în trafic, polițiștii au retras 11 certificate de înmatriculare.

⚡⚡⚡

Astăzi a început bacul de toamnă. Cei care nu au învățat până în vară sau pur și simplu care au avut ghinion să nu promoveze BAC-ul, au în această săptămână o nouă șansă.

În județul Cluj, județ fruntaș la promovabilitate, aproape 1000 de elevi vor încerca din nou în această sesiune să obțină diploma de Bac. Au la dispoziție 4 centre de examen, două în Cluj-Napoca, unul în Dej și unul la Turda. Mâine, bacul continuă cu Proba obligatorie a profilului, în 18 august cu Proba la alegere a profilului și în 21 august cu limba maternă.

Rezultaele se vor afișa pe 25 august.

⚡⚡⚡

Veste proastă pentru șoferi. Combustibilul s-a scumpit continuu în ultimele 3 săptămâni iar prețurile nu par să se oprească prea curând. De viă ar fi cererea mare din sezonul concediilor.

Ieri, preţul unui litru de benzină a variat între 7 lei şi 7 şi 30 de bani, iar preţul unui litru de motorina între 7 lei şi 30 de bani şi 7 lei şi 50 de bani. Un plin de 50 de litri costă între 360 de lei şi 370 de lei, în funcţie de tipul carburantului cu care alimenteaza fiecare. Faţă de luna trecută, benzina costă mai mult cu 50 de bani pe litru, iar motorină cu 70 de bani pe litru. Un plin de 50 de litri, cu motorină, costă mai mult cu 21 de lei, respectiv cu 31 de lei.

Explicaţiile analiştilor constau în faptul că în luna august, în mod obişnuit, este o lună mai scumpă la pompă pe fondul concediilor. Pe de altă parte sunt şi factori externi precum creşterea preţului petrolului faţă de lunile trecute. Am putea vedea preţuri mai mici la pompă începând cu lunile de toamnă atunci când şi cererea va fi mai mică, scrie observatornews.ro