România este pentru a doua oară în Topul Mondial al celor mai bune orașe studențești, clasament în care ne reprezeintă trei orașe academice: CLUJ, BUCUREȘTI și TIMIȘOARA.

În topul celor 160 de orașe, condus de Londra și Tokyo, din România Clujul se află pe cea mai înaltă poziție (137), urmat aproape de București (141) și Timișoara (151).

Clasamentul QS clasifică cele mai bune destinații de studiu din întreaga lume pentru a dezvălui care orașe sunt cele mai prietenoase pentru studenți, în funcție de mai mulți factori, inclusiv accesibilitatea și dezirabilitatea. Clasamentul se bazează pe indicatori academici (rankings), de accesibililitate (affordability) și de calitate a vieții (desirability).

Deși clujul nu excelează la accesibilitate, spun specialiștii, toate celelalte atracții compesează și îl fac să fie în topul clasamentului.

⚡⚡⚡

Se fac ultimele pregatiri pentru Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului de pe 15 august de la Mănăstirea Nicula.

Marele praznic va fi precedat de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, care amintește de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Procesiunea va începe luni, 14 august, de la ora 12.00, de la Biserica Sfântul Nicolae din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula.
Procesiunea va fi condusă de către IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, din care va face parte și Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00.00.

⚡⚡⚡

Pete de culoare vor apărea în curând pe străzi. Noi benzi de circulaţie, vopsite în culori diferite, vom vedea în toată Europa.

Noile benzi de circulație vor fi delimitate cu linii roz și verzi. Au fost alese aceste culori pentru că ies ușor în evidență și nu se vor confunda cu benzile de circulație clasice.

Acestea vor aparea pe drumurile europene în special și sunt dedicate celor care aleg un transport alternativ, nepoluant. Vor fi dedicate așadar bicicișlitilor, celor care merg pe role și în unele cazuri, micromașinilor, dar neapărat prietenoase cu mediul.

Diferența față de benzile de circulație clasice este faptul că nu vor lua din spațiul pietonilor, de pe trotuare ci vor lua din spațiul dedicat șoferilor, pentru că vor fi amenajate pe marginea șoselelor. Acolo unde locul va permite, vor fi amenajate și benzi dedicate celor care aleargă, semnalizate tot în culori vibrante, precum roz sau verde.

⚡⚡⚡

După amenda de 1000 lei primita de Gheboasa in urma concertului sustinut la UNTOLD, a venit randul altor patru artisti sa fie amendati. Jandarmeria Cluj a anuntat ca Parazitii si Macanache au primit cate 1000 lei sanctiune pentru ca au incalcat normele de convietuire Jandarmeria a trnasmis ca isi reafirma angajamentul de a proteja drepturile și libertățile individuale ale tuturor persoanelor, indiferent de categoria socială sau etnică, atâta timp cât acestea respectă prevederile legale.