Românii, campioni la numărul orelor petrecute la muncă, uneori fără folos. În medie, 40 de ore pe săptămână își petrec românii la locul de muncă, aproape la egalitate cu muncitorii din Polonia, dar puțin sub cei din Grecia, astfel că suntem pe locul 3 în Uniunea Europeană la acest capitol.
Suntem însă campioni la munca part-time, 27 de ore săptămânal, durată care scade de la un an la altul. Totuși, cred specialiștii, e doar efectul a ceea ce fac unii patroni: declară mai puține ore muncite astfel încât contribuțiile să fie mai mici. La nivel European, dar și în țara noastră bărbații lucrează mai mult decât femeile, 40 de ore săptămânal, în timp ce femeile românce 39,3 , cele mai harnice de pe continent.
Cu toate că suntem printre primii la orele de muncă lucrate săptămânal, spun specialiștii, nu suntem și eficienți. De exemplu, pentru cele 40 de ore pe săptămână lucrate, un roman e plătit în medie cu 740 euro pe lună, în timp ce un olandez care muncește doar 32 de ore pe săptămână, câștigă 2000 euro/lună. Multe state din Vest au trecut deja la săptămâna de muncă de 4 zile, și în unele cazuri s-a arătat mai eficientă.
Un centru de reabilitare pentru tineri cu adicții va fi construit în localitatea Sălicea din județul Cluj. Proiectul aparține unei oganizatii, iar centrul va oferi suport specializat și un mediu sigur pentru tinerii care se luptă cu diverse forme de dependență.
Investiția în construcția centrului de reabilitare, care va fi cel mai mare din Rommânia, va fi de 4 milioane de euro.
În prezent, România se confruntă cu o nevoie acută de centre de reabilitare pentru tineri, arată initiatorii proiectului.
Datele recente sunt alarmante: 1,2 milioane de persoane au încercat droguri cel puțin o dată, iar peste 100.000 de români sunt dependenți de jocuri de noroc. România ocupă un loc fruntaș în Europa la consumul de băuturi spirtoase, iar statisticile arată că dintr-o clasă de 20 de elevi, doi au consumat deja droguri. Capacitatea noului centru va fi de aproximativ 50 de locuri, dintre care 30 vor fi dedicate adulților și 20 minorilor. Construcția este programată să înceapă în primăvara anului 2025, cu un termen de finalizare estimat pentru anul 2027.
Probele scrise din cadrul examenului național de Bacalaureat, sesiunea de toamna, au debutat ieri cu Limba și literatura română, iar la nivelul judeâului Cluj au fost organizate 4 centre de examen.
Potrivit Inspectoratului Școlar Cluj, la prima probă scrisă au fost prezenți 397 de candidați, din totalul celor 445 de candidați care au solicitat susținerea acesteia. Nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 26 august 2024 (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00-18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 30 august 2024.
Un barbat si-a pierdut viata in aceasta dimineata pe strada Clujului din Gherla. Acesta a fost acrosat de un autoturism care circula dinspre Dej, din primele date, NU pe trecerea pentru pietoni. Conform GherlaINFO, impactul a fost atat de puternic incat medicii de pe ambulanta sositi la fata locului nu au mai putut face nimic, fiind nevoiti sa constate decesul.
Poliția a intervenit la locul accidentului pentru a efectua cercetări și pentru a stabili împrejurările exacte în care s-a produs evenimentul tragic.
Vizualizari: