După alcool şi ţigări, tinerii care au sub 18 ani nu vor mai putea cumpăra nici energizante din magazine. Proiectul de lege care le interzice vânzătorilor să mai comercializeze astfel de băuturi minorilor a trecut de forul decizional din Camera Deputaţilor şi urmează să ajungă la preşedintele Iohannis pentru promulgare. Iniţiatorii legii au mărit şi amenzile şi vor să le scoată şi din tonomatele care sunt la îndemâna oricui.

Statisticile arată că 2 din 3 tineri consumă energizante zilnic. O doză de energizant de 250 de mililitri conţine, în medie, 80 de miligrame de cofeină. Patru astfel de băuturi consumate sunt echivalentul a 10 cafele espresso. Cei care consumă în mod repetat cantităţi mari de cofeină pot intra în sevraj atunci când organismul lor nu mai primeşte substanţa, dar pot apărea şi alte efecte adverse.


5.271 de persoane au apelat numărul unic destinat cazurilor de abuz împotriva copiilor – 119, în județul Cluj, din momentul în care a devenit funcțional până în prezent. Sunt datele prezentate ieri de reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, în urma analizei activității derulată de serviciul de call center destinat sesizării cazurilor de abuz împotriva copiilor.

Astfel, din momentul în care a devenit operațional, în luna ianuarie 2022, și până în data de 15 februarie 2024, numărul 119 a fost apelat de nu mai puțin de 5.271 de persoane.La numărul unic gratuit 119 răspund 24 de ore din 24 specialiști în domeniul protecției copilului. Cei care cunosc cazuri de copii aflați în situații vulnerabile pot apela gratuit acest număr de telefon pentru a fi îndrumați referitor la modul în care pot ajuta.

În ceea ce privește problemele sesizate, cele mai multe au vizat abuzul fizic și emoțional (respectiv 2005 cazuri) precum și neglijarea (285 de cazuri). În plus, au mai fost sesizate cazuri de bullying, copii care refuză să meargă la școală, cazuri de exploatare prin muncă, exploatare sexuală, violență în școală, trafic de minori.


Sucursala Regională de Căi Ferate Cluj a încheiat procedura de licitație pentru modernizarea gărilor Dej și Beclean pe Someș, anunță CFR SA.

Astfel, o asociere din 4 firme a fost desemnată câştigătoare a procedurii de licitaţie publică pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare a clădirilor de călători din stațiile Beclean pe Someș și Dej Călători.

Oferta financiară a Asocierii a fost de 37 milioane lei, fără TVA, pentru gara Beclean si 31 milioane lei pentru gara Dej, fiind aplicat criteriul cel mai bun raport calitate-preț.

Contractele de achiziție publică vor fi încheiate de ambele părți la finalul perioadei legale de contestații.

Sursa de finanțare pentru modernizarea clădirilor de călători din cele două stații de cale ferată va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile , iar perioada de executare a lucrărilor este de 29 de luni.

Pe lângă construirea unor noi clădiri în cele două stații, proiectul prevede spații interioare moderne cu săli de așteptare, casă de bilete, săli destinate pentru mama și copilul, spații comerciale, grupuri sanitare noi dar și adaptarea peroanelor pentru persoanele cu dizabilități.


Marele tenor Placido Domingo a fost nevoit să-și anuleze călătoria în România, din motive medicale. Astfel concertul de la Cluj-Napoca va fi reprogramat, la fel ca și cel pe care urma să îl susțină în București.

Placido Domingo urma să urce pe scena la Cluj-Napoca, la BT Arena, vineri, 23 februaarie, de la ora 19;30.

Conform celor din staff, de sâmbătă seara, maestrul Domingo s-a simțit rău și a făcut febră. Conform unui document medical oficial primit și pus la dispoziția organizatorilor Placido Domingo a fost diagnosticat cu bronșită acută fapt pentru care i-a fost impusă o perioadă de repaus vocal de cel puțin 10 zile.

În cel mai scurt timp posibil vor fi anunțate noile date la care vor fi reprogramate cele două concerte respectiv cel de la Cluj-Napoca și București”, au anunțat organizatorii.