După temperaturile de vară din ultimele zile, începând de astăzi, vremea revine la normal. Cel puțin din punct de vedere termic, pentru că temperaturile vor fi mai mici cu aproape 10-15 grade Celsius.
Zona noastră, alături de alte județe din țară se afla sub o avertizare Cod Portocaliu de intensificări ale vântului, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.
Tot în zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.
Zeci de incendii de vegetație au fost provocate în ultimele zile în întreg județul Cluj, pentru că unii proprietari de terenuri sunt prea comozi să le igienizeze în mod clasic, cu efort, și aleg varianta incendierii, deși e total interzisă. În nenumărate situații, focul s-a extins și la case sau flăcarile i-au cuprins chiar pe cei care le-au aprins, însă nici asta nu e încă învățătură de minte pentru cei care continuă să încalce legea în acest mod.
La Bologa, lângă Huedin, pompierii au intervenit ieri pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Incendiu s-a extins însă și la o mașină parcată , dar și la un depozit de baloți.
Iar tot în județul nostru, la Ocolisel, încă de ieri un incendiu de vegetație s-a extins și la pădure. Sunt ore bune de când pompierii lucrează pentru stingerea lui.
În cazul în care cei care incendiază vegetația sunt prinși, pot fi amendați cu sancțiuni între 7.500 lei și 15.000 lei dacă sunt persoane fizice, iar pentru persoanele juridice sancțiunea este de la 50.000 lei la 100.000 lei.
În ultimele zile, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Cluj au organizat mai multe activități cu scopul prevenirii și sancționării faptelor care încalcă legea privind protecția animalelor. De asemenea, a fost verificat și modul în care autoritățile locale gestionează problema câinilor fără stăpân de pe domeniul public.
Astfel, s-au efectuat 46 de verificări la deținătorii de animale și s-au constatat și aplicat 56 de sancțiuni în valoare totală de 6.500 de lei. Au fost amendați acei proprietari de câini care nu i-au sterilizat, deși legea prevede în mod clar că e obligatorie sterilizarea câinilor fără drept de monta. De asemenea, au fost aplicate sancțiuni și celor care nu și-au vaccinat câinii, dar au fost și cazuri de proprietari care și-au lăsat animalele nesupravegheate.
Primavara și-a intrat în drepturi, iar florile din spațiile verzi ale orașelor au început să înflorească și să coloreze peisajul urban. Peste 6.500 de flori, majoritatea lalele, au fost plantate în acest an și la Dej, iar în ultimele zile au furat ochii privitorilor. Numai că…și unii privitori au furat lalelele…la propriu.
O femeie a fost filmată ieri când culegea lalele din scuarul de lângă Judecătorie, ca și cum s-ar afla în propria grădină. Dupa ce s-a văzut cu un braț plin de flori, femeia a rupt-o la fugă.
Florile din centrul Dejului au fost prezentate ieri pe pagina de Facebook chiar de primarul orașului. Multe comentarii au fost însă negative, pentru că o parte din dejeni spun că zona centrală era mult mai verde înainte de reabilitare. Cifrele îi contrazic, pentru că în urma reabilitării Pieței Bobâlna au fost tăiați 10 copaci dar au fost plantați alți 34, de jur împrejurul pieței.
De asemenea, dacă anii trecuți erau plantate 4.000 de flori, în acest an au fost plantate 6.500. Iar zona pietonală a fost mărită de la 3.500 mp la 7.200 mp.