„Ca peștele pe lună” al regizoarei iraniene Dornaz Hajiha este marele câștigător al Galei de premiere TIFF, desfășurată sâmbătă seara la Cluj-Napoca.

Alături de Carolina Markowicz (Premiul pentru Cea mai bună regie) și regizoarea Tia Kouvo (Premiul Special al Juriului), Hajiha marchează o premieră în istoria festivalului, fiind pentru prima data când cele mai importante premii sunt câștigate doar de femei.

 Primul film iranian care câștigă competiția oficială TIFF a impresionat juriul prin originalitatea ideii de la care pleacă acțiunea și inteligența cu care abordează teme sensibile legate de rolul de părinte.

În competiția Zilele Filmului Românesc, Andrei Tănase a obținut Premiul pentru Debut cu Tigru. Între Revoluții a fost desemnat Cel mai Bun Lungmetraj, filmul lui Vlad Petri fiind remarcat de juriu pentru emoția puternică pe care o stârnește în spectatori. Cei 2.000 de spectatori prezenți i-au aplaudat minute în șir pe cei trei invitați speciali ai galei.

Regizorul american Oliver Stone și actorul australian Geoffrey Rush au primit Premiul pentru Întreaga Carieră, iar actorul român Horațiu Mălăele a fost recompensat pentru cariera sa în film și teatru cu Premiul de Excelență.

⚡⚡⚡

Coloanele kilometrice de mașini care se formează aproape zilnic la intrările în Dej nu mai sunt o surprindere pentru nimeni.

Numărul tot mai mare de mașini de pe șoselele patriei și lipsa unei centuri ocolitoare care să scoată din oraș șoferii ce doar tranzitează zona, sunt principalele motive ale acestor coloane. Numai că, de ceva vreme, spun șoferii, circulația este grav afectată și încetinită de câteva gropi de pe podul care trece peste calea ferată, aproape de sensul giratoriu Bistrița-Baia Mare.

Conducătorii auto sunt nevoiți să reducă acolo viteza la doar câțiva kilometri pe oră, pentru că gropile sunt imposibil de ocolit, iar dimensiunea acestora le-ar distruge masinile. Deoarece autoritățile locale nu au luat măsuri până acum, oamenii au lăsat un afiș cu un mesaj pentru responsabili, prin care cer repararea acelui pod.

⚡⚡⚡

Inaugurată în urmă cu nici 3 ani, autostrada Sebeș – Turda pare a fi un castel de nisip. Constructorul cârpește surpările dintr-o parte, dar se surpă în alta.

Nici o lună nu a trecut de la ultimele restricții de circualție din zona Alba Iulia, unde traficul a fost închis pe un sens pentru că autostrada a luat-o la vale, căci au aparut noi probleme. De data aceasta lângă Sebeș, unde asfaltul a început să se lase în două locuri. Între km. 16+200 – km. 16+400, pe calea I, se intervine pentru remedierea unei fisuri apărute în carosabil. Circulația se desfășoară pe banda II, cu restricție de viteză de 60 km/h, menținută și pe timp de noapte.

Între km. 0+940 – km. 1+380, pe breteaua nodului Sebeș, se intervine pentru eliminarea unor degradări apărute în carosabil. A fost instituită restricție de circulație pe banda I, circulația desfășurându-se pe banda II cu restricție de viteză de 40 km/h.

⚡⚡⚡

Mai mulți bani pentru supraveghetorii de la examene. Ministrul Educației a semnat ordinul, prin care cresc sumele acordate tuturor celor care se implică în derularea examenelor și a concursurilor naționale.

Ordinul prevede creșterea sumelor și pentru personalul implicat în comisiile pentru organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal, profesional și dual pentru anul școlar 2023 – 2024 și în comisiile din cadrul examenelor de absolvire.

Media creșterilor este de 30% față de anul 2022, pentru toate tipurile de activități din cadrul comisiilor.
Astfel, în cadrul evaluării naționale a absolvenților clasei a VIII-a, norma actuală de plată prevede suma de 15 lei/lucrare corectată, față de 11 lei/lucrare corectată, în anul 2022.

În cadrul examenului național de bacalaureat 2023, norma actuală de plată prevede suma de 18 lei/lucrare corectată, față de 14 lei/lucrare corectată, în anul 2022.

Pentru profesorii asistenți la evaluarea națională, normele prevăd suma de 145 de lei/zi, față de 110 lei în anul 2022, în timp ce pentru profesorii asistenți în cadrul probelor scrise ale examenului de bacalaureat, normele prevăd suma de 157 de lei/zi, față de 120 de lei/zi în anul 2022.

⚡⚡⚡

Dacă vrei să mergi la mare în Grecia, trebuie să te înarmezi cu multă răbdare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria sau Grecia, precum şi retur către România, că în această perioadă se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierei rutiere. În medie, așteptarea este de minimun 40 minute, dar oamenii din trafic raportează așteptări chiar și de câteva ore.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră , nu doar cele mai cunoscute, şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situaţii.

De asemenea, cetăţenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod.

⚡⚡⚡

Echipa de fotbal Unirea Dej a anunțat un nou transfer.

Este vorba despre Alexandru Piftor. Fotbalistul în vârstă de 24 de ani a jucat sezonul trecut la CSC Dumbrăvița. Anterior, atacantul de picior drept a mai evoluat la FC Botoșani , Chindia Târgoviște , SCM Gloria Buzău și Ripensia Timișoara.

Pe lângă Piftor, anunță clubul, zilele trecute au mai semnat cu Unirea Sergiu Ciocan (atacant, ex. Minaur Baia Mare), Rareș Pop (portar, ex. Oțelul Galați), Claudiu Zamfirescu (fundaș, ex. Ripensia Timișoara) și Alex Negrea (fundaș, ex. CSM Satu Mare).