DNA a zguduit din nou Politia Cluj dupa ce ieri a descins la sediul institutiei intr-un dosar de abuz in serviciu. Seful Inspectoratului judetean de Politie Cluj, Mihai Rus, seful serviciului Rutier, Mircea Rotar si alti doi agenti de la rutiera au fost retinuti pentru 24 de ore. Acestia au vrut sa isi protejeze seful, dupa ce a fost prins conducand prin oras cu 120 km/h. Pentru a nu-i fi retinut permisul de conducere,
spun procurorii DNA, seful IPJ împreună cu ceilalți polițiști cercetați în prezenta cauză ar fi stabilit o modalitate prin care conducătorului auto să nu i se aplice sancțiunea prevazuta de lege. Concret, în urma discuțiilor purtate s-ar fi hotărât ca Mihai Rus să comunice ca sotia sa ar fi condus autoturismul în ziua evenimentului , iar agentul constatator să nu aplice sancțiunea contravențională corespunzătoare până la împlinirea termenului de prescripție. De asemenea, s-ar mai fi stabilit ca seful IPJ să nu dispună cercetarea disciplinară a agentului de poliție care ar fi aplicat sanctiunea cu intarziere. Faptele au ajuns insa si la urechile procurorilor DNA, care ieri au descins atat la sediul IPJ Clun cat si la sediul serviciului rutier, de unde au fost ridicate mai multe probe. Mihai Rus este la comanda IPJ Cluj din anul 2021, tot in urma unei anchete DNa. Atunci, fostul sef IPJ Cluj, Mircea Rus, a fost inlocuit, fiind acuzat de fapte de coruptie. Printre cei cercetati atunci s-a aflat si fostul comandant al politiei Dej, Elek Marton.
Primăria Municipiului Dej, prin Muzeul Municipal Dej, în parteneriat cu Școala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj-Napoca, organizează evenimentul „Șezătoare la muzeu”, care va avea loc pe data de 21 iunie, începând cu ora 16:30, la Muzeul Municipal Dej. Printre altele, Programul evenimentului va include o Șezătoare cu participarea cursantelor claselor de țesut-cusut, – Ateliere de cusut și țesut coordonate de Ioana Mureșan. Aceste ateliere vor oferi participanților posibilitatea de a învăța și experimenta tehnici tradiționale de țesut și cusut, păstrând vii meșteșugurile străvechi ale zonei. De asemenea, cei prezenti vor putea participa la un Spectacol folcloric sustinut de Ansamblul folcloric „Someșana” Dej. Intrarea este gratuită!
Începând de ieri, comercianții din România sunt obligați să ofere posibilitatea plății prin POS și nu mai au voie să refuze plata cu cardul, conform unei noi legi care a intrat în vigoare. Aceasta se aplică tuturor tipurilor de afaceri, inclusiv magazine, cafenele și florării.Legea 406/2023, care reglementează utilizarea cardurilor bancare și plata cu cardul, prevede că toate persoanele fizice sau juridice înregistrate în registrul comerțului trebuie să implementeze și să accepte cel puțin un instrument de plată fără numerar.
ANAF speră ca această măsură să contribuie la creșterea colectării de taxe.
Cei care nu se conformează noilor prevederi riscă amenzi de până la 50.000 de lei.
Realibilitarea caii ferate dintre Cluj-Napoca si Oradea, pe bani europeni…merge in ritm de melc. Cluj-Oradea. Progresul fizic în teren este la lotul 1 este de doar 5%, iar mobilizarea constructorului este modestă, arata asociatia pro infrastructura. Pe lotul Cluj-Aghireșu se va putea circula cu o viteză de 100 de km/h, față de viteza maximă de 80 km/h, înainte de lucrări. Linia va fi electrificată și va beneficia de sistem de semnalizare modernă . Lucrările sunt finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și trebuie finalizate până în anul 2026, conform contractului.
Vizualizari: