Amenzi de 320 000 lei au aplicat inspectorii de la Protecția Consumatorului Cluj în urma controalelor efectuate la festivalul UNTOLD.

Au fost verificați toți operatorii economici care au vândut produse alimentare și nealimentare la festival, iar neregulile au fost nenumărate. De la comercializarea unor produse pentru care nu se putea stabili termenul de valabilitate până la folosirea unor vitrine neigienizate, pentru depozitarea produselor, cu praf în exces și rugină.

Pe lângă amenzi, au fost dispuse măsurile complementare de oprire definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme în valoare de circa 5.000 de lei si oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor în cazul a 5 operatori economici.

⚡⚡⚡

Consiliul Județean Cluj a aprobat, luni, o alocare suplimentară de fonduri pentru restaurarea și reabilitarea Castelului Bánffy din satul Răscruci. Este vorba de peste 38,1 milioane de lei, care reprezintă cheltuieli neeligibile.

Proiectul de restaurare, conservare și punerea în valoare a al castelului Bánffy care este format din castel și parcul din satul Răscruci este finanțat cu fonduri europene. Lucrările au fost scoase la licitație în anul 2020. Pe parcurs au apărut o serie de lucrări neprevăzute, asta după ce au fost descoperite două tuneluri în subsolul castelului care necesită consolidare.

De asemenea, după eliminarea stratului de tencuială s-au descoperit picturi despre care nu se știa, iar zidul de sprijin dintre castel și lac este construit peste cel inițial, într-o zonă mlăștinoasă din cauza unui izvor de apă descoperit în timpul lucrărilor de excavare a lacului, astfel că nu mai poate fi executat conform proiectării inițiale. Astfel, pretul intregului proiect s-a marit si a fost nevoie de o noua alocare de fonduri.

⚡⚡⚡

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că va realimenta cardurile „Sprijin pentru România”, destinate persoanelor vulnerabile.

Ajutorul este acordat o dată la două luni. Aproximativ 2,5 milioane de persoane beneficiază de el, iar fiecare beneficiar va primi câte 250 de lei. Cardurile vor fi realimentate cu o noua transa de bani pana la data de 15 august, astfel incat beneficiarii sa le poata folosi cat mai repede, transmite ministerul. Listele cu beneficiari eligibili pentru încasarea ajutoarelor de 250 lei la 2 luni sunt transmise, înainte de plata fiecărei tranșe, de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, nivelul veniturilor lunare fiind verificat și de Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Posesorii cardurilor care nu sunt alimentate cu noua transă de 250 lei trebuie să se adreseze Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau caselor teritoriale de pensii respectiv agențiile județene pentru plăți și inspecție socială)
De la începutul programului și până în până în prezent, au fost virate către beneficiari alte 7 tranșe aferente ajutoarelor de 250 de lei.

⚡⚡⚡

În plin boom al energiei verzi, statul vrea să scumpească panourile fotovoltaice şi pompele de căldură.

Taxa pe valoarea adăugată ar putea creşte pentru aceste instalaţii, iar un sistem ar putea costa cu 1.000 de lei mai mult. Experţii în energie spun că, în urma deciziei Guvernului, mulţi clienţi se vor gândi de două ori înainte să mai facă această investiţie.  Totusi, Cei care au reuşit să se înscrie în programul „Casa Verde” nu vor trebui să dea bani în plus, dar s-ar putea aştepta la scăderea puterii instalate. Cei afectaţi vor fi instalatorii si constructorii, care trebuie să-şi recupereze banii din bugetul oferit de stat, deci sunt toate sansele sa instaleze sisteme mai ieftine.

Cele mai recente date arată că, în România, sunt 70.000 de prosumatori. Autorităţile estimează că vom ajunge la un număr dublu şi la peste 1.000 MW capacitate, mai mult decât un reactor de la centrala nucleară Cernavodă, scrie observatornews.ro