Călătoria cu trenurile CFR e din ce în ce mai riscantă, iar incendiile la locomotive, din ce în ce mai frecvente.
Locomotiva trenului Cluj-Baia Mare a luat foc ieri în gara Iclod. Pompierii au stins flăcările înainte ca focul să se extindă și la vagonul în care se aflau călătorii. Salvatorii au fost nevoiți să aștepte până când angajații CFR au decuplat curentul pe linia ferată, pentru a nu își pune viața în pericol. După stingerea incendiului, trenul a staționat zeci de minute, până când a fost găsită o altă locomotivă pentru a continua traseul.
Încă nu se cunosc cauzele care au dus la izbucnirea focului.
România, aproape de eliminarea vizelor pentru SUA. Ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru a anunțat că țara noastră este „foarte aproape de îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice pentru eliminarea vizelor de Statele Unite”.
Este vorba despre vizele turistice și pentru afaceri. Pentru a fi eliminate, rata de respingere trebuie să fie de sub 3%, potrivit legislației americane. Ambasadorul a declarat că suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat.
VISA Waiver (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.
Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante. In prezent, 40 de tari fac parte din program, iar cei care calatoresc trebuie sa aiba in mod obligatoriu un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat. Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online. Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.
Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH) Cluj a realizat cu succes primul transplant hepatic, marcând un moment istoric pentru medicina din Transilvania. Medicii estimează circa 25 de intervenții de acest fel în fiecare an.
Cluj-Napoca devine, prin Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie (IRGH), al treilea centru de transplant hepatic din România. Reprezentanții institutului spun că din cauza spațiului în care își desfășoară activitatea, procesul de acreditare a fost unul lung și solicitant, implicând numeroase documente și amenajări pentru a aduce clădirea veche a institutului la standarde moderne. Investiția spitalului pentru a face posibil transplantul se ridică la 4 milioane de lei.
În România, 400 de pacienți așteaptă un transplant hepatic, însă doar 40 de astfel de intervenții au fost realizate anul acesta. Medicii speră și la o schimbare legislativă care să faciliteze procesul de donare, dar până atunci continuă să facă apel la empatia și solidaritatea oamenilor.