Situație ireală pe aeroportul din Cluj. Zeci de oameni au pierdut avionul pentru că scannerele de securitate unde urmau să fie verificați înainte de îmbarcare nu au funcționat câteva ore.

Terminalul este în șantier, dar culmea, problemele au apărut exact în zona nou finalizată, din cauza suprasolicitării instalației electrice. Zona clasică de securitate a fost închisă de câteva zile pentru a intra în șantier, iar controlul pasagerilor se executa printr-o nouă zonă, dinspre partea extinsă a terminalului.

Dar ce e nou pare că nu funcționează. Instalația electrică din aripa nouă nu face față consumului mare de curent, spun surse din aeroport, iar scannerele de securitate se restartează foarte frecvent, astfel că oamenii sunt controlați uneori manual.

S-au format întârzieri, și nu toate companiile aeriene au fost dispuse să își aștepte în plus pasagerii. Cei din zborul spre Beauvais (Paris), au rămas în aeroport, iar avionul s-a întors în capitala franței gol.

Compania aeriană nu le-a oferit oamenilor nimic, pentru că pierderea zborului nu a fost din cauza ei, în timp ce angajații aeroportului ridică din umeri, pentru că se bazau pe înțelegerea companiilor aeriene ca oamenii să fie așteptați. După câteva ore, pentru a evita și alte întârzieri, a fost redeschisă temporar zona veche de securitate, pentru ca pasagerii să fie controlați acolo.

Reprezentanții aeroportului nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere


Metroul din Cluj, tot mai departe de realizare. Conform Ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, metroul de la Cluj este cel mai întârziat proiect din PNRR, unde nu exista inca nici contract de dirigenţie de şantier. Ministrul a făcut comparaţia cu alt proiect de metroul, Magistrala M6 din Bucuresti spre Otopeni, care este deja în stadiu de execuţie de 30%.

Ministrul Investiţiilor a precizat că la Cluj este acelaşi tip de infrastructură ca și la cel dinspre Otopeni, dar încă nu există o delimitare de şantier şi să înceapă săpăturile, deşi până la finalul acestui an ar trebui ca execuţia să fie de 50%. În urmă cu un an a fost semnat contractul cu firma turcă ce ar urma să construiască primele stații de metrou din Cluj, dar de atunci nu s-a întâmplat nimic în teren, deși până la finalul anului 2026 o parte din lucrări ar trebui să fie gata.


Actorul Florin Piersic se simte mai bine după intervenția chirurgicală la care a fost supus zilele trecute. Acesta a fost mutat din secția ATI a spitalului Foișor din București și a început  recuperarea prin deplasări cu cadrul pe distanțe scurte. Florin Piersic urmează a fi transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde i se va monta un nou stimulator cardiac, dar asta doar după ce medicii de la Foișor vor considera că noua proteză se comportă bine la exercițiile de mobilitate și deplasare iar infecția cu stafilococ auriu a dispărut în totalitate.


Sâmbătă, 18 mai, începând cu ora 17:00 până la miezul nopții, va avea loc si la Dej o noua editie a Nopții Europene a Muzeelor. Intrarea este gratuită!

În cadrul ediției din acest an vor fi prezentați gladiatorii Imperiului Roman. Acestora li se vor alătura și reprezentări ale triburilor dacice, totul în detaliu, de la viața de zi cu zi, până la armament, armuri și tactici de luptă.

Iubitorii de artă sunt așteptați și ei pentru a admira gravurile artistului local Pusi Lorand, dar și pentru a discuta cu artistul însuși. Totodată , tot la muzeu veți putea învăța acțiuni de prim ajutor de la angajații  Serviciului Județean de Ambulanță Cluj, substația Dej.

Seara se va încheia cu o experiență cinematografică în Grădinile muzeului. Bineînțeles expozițiile permanente ale muzeului sunt liber la vizitat până în miez de noapte!