După cinci luni de proteste şi ameninţări cu greva, sindicatele din învăţământ au decis : profesorii vor declanşa Greva Generală începând cu data de 22 mai, pe termen nelimitat. Conform sindicatelor din învăţămant, 71% dintre profesori au fost de acord cu declanşarea grevei, un procent mai mare faţă de ultima grevă, la care au participat doar 60% dintre dascăli.

Greva generală va fi declanşată pe 22 mai şi nu este exclusă chiar boicotarea examenelor naţionale, transmit sindicaliştii. Până atunci, o grevă de avertisment a fost programată pentru astăzi, între orele 11:00 şi 13:00 când s-a decis suspendarea tuturor activităţilor.

⚡️⚡️⚡️

Apar noi criterii, mai dure, pentru vânzarea poliţelor auto. Pe lângă tarifele de referinţă, firmele îşi vor ajusta preţurile şi în funcţie de vechimea maşinii şi nu numai.

Pe lângă locul în care circulă șoferul care solicită oferta sau vârsta , în ultimul timp, companiile introduc şi alte condiţii, cum ar fi data fabricației mașinii. Cu cât este mai veche și riscul de apariție a unei defecțiuni care poate conduce la un accident este mai mare.

De asemenea, mai este luată în calcul și data obținerii permisului auto, un criteriu foarte important în calculul poliței RCA. Și nu în ultimul rând, kilometrajul mașinii. Cu cât are mai puțini kilometri, cu atât se presupune că șoferul circulă mai puțin, deci riscul de accidente este mai mic.

⚡️⚡️⚡️

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) a amendat 11 bănci din România pentru practici comerciale incorecte, alte trei bănci urmând să fie sancţionate pe acelaşi motiv. Neregulile priveau modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin această modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă în prima jumătate a perioadei de rambursare. Mai exact, mulţi clienţi care plăteau ani de zile ratele, atunci când verificau datoria stinsă până în acel moment aflau că au plătit extrem de puţin din credit, restul fiind doar dobânzile către bancă. Cele 11 bănci au fost amendate cu 550 000 lei.

⚡️⚡️⚡️

Primăria Municipiului Dej anunță că se intervine cu lucrări în vederea pregătirii turnării celui de al doilea strat de asfalt pe străzile Mărășești, Gheorghe Șincai și Mircea cel Bătrân.

În prima fază se intervine pe strada Mărășești și str. Gheorghe Șincai, tronsonul cuprins între: sensul giratoriu din Piața 16 Februarie zona Judecătoriei Dej și sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice.

Intervențiile continuă pe strada Mircea cel Bătrân, pe porțiunea cuprinsă între: sensul giratoriu din zona Casei Locale de Pensii Dej și sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice, precum și strada Mărășești, pe porțiunea cuprinsă între sensul giratoriu din zona Bisericii greco- catolice și sensul giratoriu din zona Spitalului Municipal Dej.

Pentru derularea în condiții optime și de siguranță a lucrărilor, circulația va fi dirijată și se va desfășura pe un sens.

Conducătorii auto sunt rugați să nu parcheze în zona intervențiilor, iar pentru evitarea aglomerațiilor în trafic se recomandă să aleagă străzile adiacente acesteia.