A fost amplă acțiune antidrog în întreg județul Cluj. Polițiștii BCCO Cluj, împreună cu procurorii DIICOT Cluj, au documentat activitatea infracțională a trei bărbați, cercetați pentru trafic de droguri de mare risc.

Conform anchetatorilor, în perioada 2022 – martie 2024, aceștia (doi fiind membri ai aceleași familii) ar fi comercializat, în mod repetat, substanțe interzise către consumatori, din județul Cluj.

De asemenea, un al treilea bărbat, în mod repetat ar fi procurat, deținut și comercializat diferite cantități de droguri de mare risc cunoscut sub denumirea generică de cristal. Pe 13 martie, au fost efectuate 14 percheziții domiciliare, în județul Cluj, în urma cărora au fost descoperite și ridicate cantități de substanță psihoactivă), un grinder, obiecte purtând urme de materie vegetală, precum și alte mijloace de probă.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj a dispus arestarea preventivă a doi dintre bărbații reținuți, pentru 30 de zile.


Nu toate mașinile vor mai avea voie să fie reparate, ci vor fi caste. Viitorul regulament care așteaptă aprobarea parlamentului european îi vizează în special pe cei care nu prea pun accent pe starea tehnică a mașinii.

Mai exact, mașinile mai vechi de 15 ani care prezintă defecțiuni la componente majore, cum ar fi motorul, transmisia, frâne sau direcție, nu vor mai putea fi reparate, ci vor fi casate. Aceste mașini vor fi etichetate ca vehicule reziduale, etichetă ce le va urmări peste tot în bazele de date, deci nu vor mai putea fi folosite. Totul se va putea întâmpla însă abia din anul 2045. Scopul acestui proiect este în primul rând siguranța circulației, dar și eliminarea emisiilor directe din transporturi până în 2050. Iar până în 2030, proiectul prevede o reducere de 55% a emisiilor față de nivelurile din 1990.


Toate informațiile într-un singur loc. România va avea o bază unică de date de contact pentru toate instituțiile statului, astfel încât cetățeanul dar și instituțiile să își ia informațiile sau să le solicite din același loc.

Executivul a aprobat ieri înființarea Registrului Național al Datelor de Contact (RNDC). Actul normativ a fost elaborat de către Secretariatul General al Guvernului (SGG), în colaborare cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizări. Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, a transmis ca Registrul aduce transparență sporită în administrația publică, permițând cetățenilor, mediului de afaceri și altor părți interesate să acceseze ușor și rapid informațiile de contact ale autorităților și instituțiilor publice.

De asemenea Centralizarea datelor de contact va facilita comunicarea și colaborarea între diferitele autorități și instituții publice, va elimina nevoia cetățenilor de a căuta informații pe diferite platforme sau site-uri și va elimina povara administrativă a interacțiunii pe cale separată cu sistemele IT ale diverselor autorități și instituții publice.


Sărbătoare mare astăzi pentru Maghiarii din întreaga lume, pentru că e Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. În întreaga lume au loc ceremonii cu caracter oficial, recunoscut inclusiv în România.

Prin această sărbătoare, maghiarii aniversează Revoluția din 1848-1849 pe 15 martie, dată la care s-a consfințit și apariția parlamentului modern a Ungariei. La Dej au loc dferite manifestari culturale care marcheaza aceasta zi dar si depuneri de coroane la Monumentul Leu, de pe strada Țibleșulu. Pe un soclu din piatră se află un leu sculptat în piatră, reprezentat cu capul culcat pe labele din față. A fost dezvelit la 2 iulie 1889 în memoria celor căzuți în timpul bătăliei din 24 noiembrie 1848, dusă pe teritoriul orașului, în timpul revoluției pașoptiste.

Datele recensământului din 2021 arată că 8% din populația Dejului este de etnie maghiară.