Mare atenție cui răspundeți la telefon. Un bărbat de 70 de ani din Cluj a fost înșelat timp de mai bine un deceniu ani de un sibian care s-a dat drept „robot bancar” și l-a convins să facă peste 600 de plăți, sub pretextul unor investiții și taxe fictive. Sibianul de 47 de ani s-a dat drept angajat al unei bănci și l-a convins pe pensionar să își folosească economiile în investiții finaciare, garantându-i profit mare.

S-a întâmplat în urmă cu 11 ani, timp în care l-a sunat pe bătrân periodic, însușindu-și identități diferite, pentru a fi cât mai credibil. Îl mințea că banii investiți îi aduc în mod constant câștiguri, dar în același timp îi solicita diverse sume sub pretextul unor taxe de transfer a banilor câștigați. Anchetatorii au reușit să probeze 639 de astfel de transferuri înșelătoare, victima fiind păgubită în total cu 300 000 mii euro. Individul este din Sibiu, iar astăzi procurorii clujeni au descins în locuința lui de unde au ridicat multiple probe. Anchetatorii spun că uneori bărbatul în apelurile către victimă imita inclusiv un robot telefonic, tot pentru credibilitate, în locuință fiind găsite inclusiv texte gata scrise pe care doar i le citea la telefon. A fost adus la Cluj pentru audieri și reținut pentru 24 ore, urmând să fie prezentat în fața judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.


Mai puțin de o lună a rămas până când cei care locuiesc în altă parte decât adresa din buletin își pot actualiza datele fără să fie amendați.

Din 10 iunie, toți cei care stau în chirie la o adresă, dar nu o au trecută în cartea de identitate, vor fi sancționați. Amenda e între 75 și 150 lei.

Declararea adresei la care persoana locuiește efectiv trebuie declarată la evidența populației, iar în cazul chiriașilor, aceștia trebuie să se prezinte alături de proprietar, pentru a-și exprima consimțământul de primire în spațiu. Și până acum exista această obligație, dar termenul de modificare era de 30 de zile, față de 15 zile din IUNIE.

Măsura a fost luată pentru ca datele avute de Registrul Național de Evidență a Persoanelor să fie reale.


Un bărbat de 33 de ani, din Cluj, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru trafic de droguri de mare risc. Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2024 – aprilie 2025, acesta ar fi procurat și vândut drogurile în schimbul unor sume cuprinse între 3.000 și 16.800 de lei.

Polițiștii au descoperit că individul ar fi comis faptele în mod repetat, deși se afla deja sub control judiciar, fiind judecat într-un alt dosar penal. În acel caz, fusese condamnat, în primă instanță, la 4 ani de închisoare pentru operațiuni cu produse interzise.

A fost arestat preventiv pentru 30 zile.


Tronsoanele 2 și 3 din centura metropolitană a Clujului vor fi construite în următorii patru ani, în urma semnării contractului de execuție, luni, la București. Valoarea lucrărilor depășește 1,1 miliarde de euro.

Proiectul include 23 de kilometri de drum de centură și aproape 17 kilometri de drumuri de legătură, alături de 14 noduri rutiere, 5 tuneluri în zonele Făget și Pădurea Hoia, dar și poduri, pasaje, viaducte și piste pentru biciclete.

Lucrările vor începe în comunele Florești și Feleacu, iar tronsonul dintre Florești și Cluj-Napoca este deja în execuție. Intervențiile vor fi complexe, iar în unele zone, cum este cazul albiei Becașului, va fi necesară recalibrarea cursului de apă.

Tronsonul 2 va porni din Florești, de la nodul 5, și va avea o lungime de 9,6 kilometri, în timp ce Tronsonul 3 va începe din Feleac, în zona DN1 – Calea Turzii, și se va întinde pe 14 kilometri.

 

 

 

 

 

 

Vizualizari: 305