Astăzi începe programul Rabla Local.

Statul oferă 3000 lei fiecărui prorpeitar de autoturism vechi scos din circulație. Mașina trebuie să fie mai veche de 15 ani, și față de programul ralba clasic, proprietarii nu sunt obligați să își cumpere de bani o mașină noua, ci pot folosi banii în orice scop. Nu pot însă timp de 3 ani să își cumpere o mașină cu norma de poluare mai mică de euro 5.

Cererile se depun pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu, iar prima de 3000 lei va fi de la bugestul de stat: 600 lei de la primărie și 2400 lei de la ministerul Mediului. În acest mod, se estimează că 100 000 rable vor dispărea de pe străzile României.

⚡⚡⚡

Un incendiu violent a izbucnit vineri pe strada Luncii din Cluj-Napoca.

O hală uriașă în care erau depozitate piese auto dar și mai multe autoturisme a luat foc. Flăcările au fost uriașe, astfel că s-au extins și la trei case din apropiere. La intervenție au fost trimiși pompieri din întreg județul, inclusiv de la Dej, dar și din județele învecinate.

Pentru că norul de fum plutea pe deasupra orașului, s-a transmis un mesaj RO-ALERT prin care oamenii erau îndemnați să rămână în case și să stea cu ferestrele închise.

În jurul orei 21, incendiul a fost localizat, iar aproape de miezul nopții a fost stins. În timpul intervenției, unul dintre pompieri a suferit o intoxicație cu fum. Deocamdată nu s-a stabilit cauza incendiului, dar pagubele sunt uriașe. Pe lângă hala în sine și cele 3 case, în interior erau parcate mai multe autoturisme, care au ars în întregime.

⚡⚡⚡

În weekend a avut loc a 16-a ediție a concursului “Traversarea Tarniței în Înot 6500 m”.

Lungimea traseului pe care concurenții au fost nevoiți să o parcurgă a fost însă mai mare, de aproape 7000 de metri, din cauza nivelului crescut al apei.

Și în acest an, dejeanul Aris Mureșan a reprezentat cu mândrie orașul și a reușit să ajungă la FINISH printre primii.

Din zeci de concurenți, Aris s-a clasat pe locul 4 la categoria “Under 20” și locul 9 la categoria “OPEN/GENERAL”. Concurența a fost una acerba, în care s-a înotat umăr la umăr, Aris fiind întrecut “la mustață ” de campionul național la înot în ape deschise și vicecampionul mondial în ape înghețate, Andrei Enache.

Față de anul trecut, dejeanul Aris Mureșan și-a îmbunătățit timpul de traversare cu aproape 10 minute, obținând un timp de 1 oră, 45 min și 19 secunde. Acesta s-a antrenat tot timpul anului, fiind îndrumat de antrenorul Vlad Gligan.

⚡⚡⚡

PSD și UDMR vor mai mulți câini abandonați.

Un număr de 17 parlamentari de la cele două partide au depus la senat un proiect de lege prin care vor ca sterilizarea și castrarea câinilor aparținând raselor comune care au stăpân să nu mai fie obligatorie. Aceștia spun că animalele respective nu sunt abandonate ci se bucură de supraveghere permanentă din partea proprietarilor, dar în cele mai multe cazuri, după ce un câine cu proprietar se înmulțește, puii sunt abandonați sau mai rău, omorâți.

De altfel, studiile arată că 80% din puii de câine fătatți în România nu ajung la vârsta de 1 an din cauza abandonului. Cei 17 parlamentari au dat exemplu ciobanii, care spun ei, ar rămâne fără pază la oi dacă pe termen lung ar dispărea câinii din rasa comună. Totul este însă doar un proiect depus la senat, astfel că în continuare, sterilizarea câinilor cu stăpân este obligatorie. Amenda pentru încălcarea acestei legi ajunge până la 10 000 lei.

⚡⚡⚡

Și vorbim în continuare tot despre animale, dar despre RESPONSABILITATE.

Primăria municipiului Dej în colaborare cu Asociația Anima Pro Terra și Teens for Paws organizează următoarea campanie de sterilizare gratuită pentru câini cu și fără stăpân.

Sterilizarea este singura solutie de prevenire a abandonului si este benefica pentru sanatatea animalului.

Campania de sterilizare GRATUITĂ va avea loc în perioada 22-24 septembrie și sunt disponibile 120 de locuri. Orice proprietar de câine din Dej sau satele din împrejurimi poate beneficia de acest serviciu pentru animalul de companie, programându-se la numărul de telefon 0787 273 338.

Nesterilizarea este cauza principală a abandonului și a prezenței câinilor pe străzi. Specialiștii spun că în trei ani, o cățea și un cățel nesterilizați aduc pe lume peste 500 de câini. După sterilizare, câinele devine mai ascultător, trăiește mai mult și mai sănătos, nu mai fuge de acasă și cel mai important, nu mai trebuie să vă gândiți ce faceți cu puii după fătare.