Cei 500 de elevi și cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej beneficiază începând de ieri de 8 ateliere de practică nou-nouțe. Acestea au fost reabilitate și dotate cu toate cele necesare în urma unui proiect european demarat de Primăria Dej, în valoare totală de peste 2 milioane de euro.

Elevii care participă la învățământul profesional și tehnic le vor folosi pentru a pune în practică ceea ce învață la ore. În cadrul proiectului au fost modernizate 8 ateliere, 5 cabinete, vestiarele, o sală profesorală și grupuri sanitare. De asemenea, au fost cumpărate echipamente și dotări specifice unui astfel de liceu, dar s-a eficientizat energetic clădirea prin echiparea cu aparate de iluminat LED, dar și prin montarea panourilor fotovoltaice.


Zilele trecute, clienții care au efectuat plăți în magazine prin POS-uri ING, indiferent de banca la care aveau card, s-au trezit că sumele le-au fost retrase de două ori de pe card. A fost vorba despre o eroare informatică, iar reprezentanții băncii spun că zilele acestea, toți cei afectați își vor primi banii înapoi.

ING a transmis că a fost vorba despre o eroare operațională prin care un fișier de plăți a fost trimis de două ori spre procesare, astfel încât unii clienți ai altor banci decât ING și un număr limitat de clienți ING care au folosit telefonul ca opțiune de plată au putut vedea în extrasul de cont tranzacția dublată. Banca a luat imediat toate măsurile necesare pentru remedierea situației și, în funcție de procesul intern al fiecărei bănci, la care aceștia sunt clienți, sumele restituite ar trebui să fie vizibile în cont în câteva zile.


Încălzirea precoce a vremii în mod neașteptat a făcut ca problema căpușelor să apară în acest an mult mai devreme decât de obicei.

Primăvara venită încă din ultima parte a lunii februarie a scos din “hibernare” temuții paraziți, pentru că și vegetația a revenit la viață mai devreme. Planurile dezinsecțiilor sunt făcute în avans, astfel că în mod normal doar în APRILIE sunt programate tratamentele împotriva căpușelor, deci o lună de zile căpușele își cam fac de cap și trebuie să ne protejăm singuri.

În țara noastră găsim 30 de specii de căpușe, și cele mai populare dintre ele nu sunt periculoase pentru sănătate. Dacă vrem totuși să evităm o întâlnire cu ele sau chiar o mușcătură, specialiștii spun că trebuie să evităm plimbatul prin zonele cu vegetație, cum ar fi parcuri, cimitire sau orice spații verzi neîngrijite, însă putem folosi și soluții care să ne protejeze, găsite în orice farmacie.


Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial. TIFF va avea loc între 14 – 24 iunie, incluzând astfel și a doua zi de Rusalii (24 iunie), declarată sărbătoare legală. Această nouă zi de TIFF va fi dedicată retrospectivei celor mai populare filme din festival, filmelor premiate, dar și unor evenimente surpriză.

Cel mai mare festival de film din țară pregătește, ca în fiecare an, sute de proiecții, cine-concerte, evenimente speciale și întâlniri cu staruri. Peste 150.000 de cinefili sunt așteptați anul acesta la Cluj-Napoca pentru festival, în sălile de cinema, dar și în spațiile outdoor și alternative.

Numărul participanților a crescut constant în ultimii ani, TIFF atrăgând un număr tot mai mare de turiști români și străini în Transilvania. Conform unui studiu realizat de studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, peste 70% dintre participanții non-rezidenți vizitează Clujul pentru TIFF.