Primăria Municipiului Dej organizează în zilele de 16,17 și 19 decembrie, o nouă ediție a ,, Festivalului de colinde și tradiții de Crăciun”.
Evenimentul va avea loc de la ora 17:00 la Centrul Cultural ,,ARTA” , pe scena căruia vor interpreta colinde elevii instituțiilor de învățământ din municipiul Dej, dar și cunoscuți artiști locali.În prima zi de festival, 16 decembrie, vor urca pe scenă corurile școlilor gimnaziale nr, 1, Avram Iancu, Mihai Eminescu, dar si cei din clasele de gimnaziu de la Colegiul National Andrei Muresanu si corul Palatului Copiilor din Cluj, structura Dej.
În 17 decembrie publicul va fi încântat de colindele corurilor de la liceele din Dej dar vor colinda si cei din corul Sfântul Nectarie din Dej.
În 19 decembrie, ultima zi a festivalului, vor interpreta colinde artiști și colaboratori ai Centrului Cultural ,,ARTA”. Intrarea este liberă.
Organizatorii Electric Castle au anunțat ieri noii artiști care vor cânta la ediția 2025 a festivalului de la Bonțida. Aceștia spun că după anunțul că Justin Timberlake va concerta la castel, numărul abonamentelor vândute în țările învecinate, cum ar fi Ungaria, Bulgaria, Serbia și chiar Grecia, a crescut semnificativ.
Până la finalul anului, prețul abonamentelor este unul special, 159 euro plus taxe, iar din ianuarie, prețul va crește.
Nicio masă de Crăciun nu este completă fără o friptură de porc la cuptor, iar în gospodării e forfotă mare în această perioadă pentru că mulți săteni taie porcul, astfel încât să își termine de preparat bucatele până de sărbători .Unii își riscă însă sănătatea și nu duc probe de carne la examinarea trichinelogică, lucru care îi poate îmbolnăvi grav.
În comuna Rus din Sălaj, șapte membri ai unei familii au ajuns la spital, după ce au mâncat carne dintr-un porc fără să o testeze după sacrificare. Testul cu ajutorul căruia se poate depista trichineloza costă la Dej 50 lei, iar rezultatul vine în aceeași zi. Cei care consumă carnea crudă sau insuficient gătită se pot infecta cu acest parazit pe care porcii îl iau de obicei de la șobolani. Boala se manifestă prin dureri de cap, scăderea poftei de mâncare, greaţă, frisoane şi tulburări digestive. Netratată, poate duce inclusiv la deces. Pentru a evita îmbolnăvirea, carnea trebuie preparată minimum 15 minute la cel puțin 71 de grade.
Vizualizari: 1