Ultimele zile au adus soferilor coloane kilometrice la toate intrarile in Dej, din cauza lucrarilor de reconditionare la Podul Somesului. Dupa ce sambata spre duminica noaptea circulatia a fost inchisa total, acum se circula cu restrictii din cauza unor operatiuni pe care muncitorii trebuie sa le efectueze, operatiuni care nu pot fi nici grabite si nici amanate.

Reprezentantii administratiei locale spun ca nu exista restrictii de tonaj la pod, dar exista in continuare o restrictie de viteza de 5 kilometri pe ora. De asemenea, podul este ridicat aproximativ 30 cm pe o palee provizorie intre pilele P2 si P3, pentru ca muncitorii sa poata efectua lucrarile de reconditionare la acele structuri. Se estimeaza ca totul va reveni la normal in aproximativ o saptamana.

Pana atunci, cei care vor sa evite aglomeratia, pot folosi rutele ocolitoare, pe la Beclean, pe drumurile agricole dintre Cuzdrioara si Dej, asfaltate partial, sau autoturismele pe podul nou dintre comuna Vad si Catcau.


Bani inapoi pentru clientii Raifaisen Bank ce au avut creditele calculate gresit. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă beneficiarilor – foști și actuali clienți ai Raiffeisen Bank cu credite luate in perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, să se prezinte la unitățile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite, ținând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligația restituirii acestor sume, calculate gresit.

​În urma unei acțiuni de control, echipele de comisari ANPC au constatat ca Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009, într-un mod eronat, ceea ce a dus la încasarea unor sume fără temei legal, de la debitori.

​Ca atare, ANPC a sancționat banca și a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfințită și de sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde aceasta fusese constestată de operatorul economic, prin care în situația descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank, în perioada menționată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectați.


Locurile de joaca din Romania vor trebui adaptate si pentru persoanele cu dizabilitati. Asta prevede un proiect de lege care a trecut ieri de senat. Potrivit proiectului, copiii şi adulții cu dizabilităţi din România au dreptul la acces neîngrădit la locurile de joacă și la cele amenajate pentru diverse activități sportive în aer liber, iar aceste spaţii trebuie adaptate pentru a creşte gradul de incluziune a acestor persoane și pentru a le permite să fie mai active în societate şi să beneficieze de mişcare.

În prezent, legea prevede că doar clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun şi staţiile acestora, străzile şi drumurile publice trebuie amenajate astfel încât să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi.  Pe lângă asigurarea accesului la spatiile de joaca si de sport, deţinătorii acestora ar urma să le adapteze şi pentru a putea fi folosite de copiii ori adulţii cu handicap. Concret, primăriile vor trebui ca, până la finalul anului, să includă în planurile de reamenajare și aceste echipamente, iar în cel mult trei ani de adoptarea legii să le și monteze.